Egyéb · 2021.08.13.

A kormány nem ad pénzt a Velencei-tó megmentésére

Drámaian pusztul a Velencei-tó. Az elmúlt két évben elveszítette vizének 44 százalékát. Miközben Semjén Zsolt hobbijára, a vadászati világkiállításra jutott (eddig) 70 milliárd forint, a tó megmentéséért sokall a kormány 40 milliárdot – írja a Nyomtass te is!

Derékig ér a víz a Velencei-tóban, pedig a normális vízszintje 160 centiméter körül van, vagyis jó félméternyi hiányzik belőle. A hatalmas nyári hőség tovább rontotta a helyzetet, pusztulnak a halak, és nő az iszapos terület. A Velencei-tó megmentése – azaz tartós feltöltése vízzel – 40 milliárd forintba kerülne. Hiába az országos felháborodás, a velencei-tavi strandok nyár közepi bezárása, vendégek híján a helyi turizmus haldoklása, erre még sincs pénz. Miért is?

Itt a kormányzati válasz:

– A kormány jelenleg nem tudja támogatni a Velencei-tó vizének pótlását – jelentette ki Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos a napokban a Fehérvár Televíziónak.


Pedig mindenki hitt a Velencei-tó megmentésében, amelyről úgy gondolták, nem lehet pártpolitikai kérdés. A víz pótlására készült egy előterjesztés a kormánynak, amelynek elfogadása után megindulhatott volna a tó feltöltése. Ez sem lett volna egyszerű és gyors megoldás, de legalább el kellene kezdeni. Biztató volt, hogy a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs is támogatta a javaslatot. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a kormány elé terjesztette. Ám az a válasz érkezett, hogy „a szükséges pénzeszköz olyan nagy mértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani”. Az indoklás az volt, hogy fontosabb a gazdaság újraindítása, pedig ennek része a térségi gazdaság és a turizmus is.

Az is kérdés, hogy miközben javában zajlik egy 14 milliárdos pályázat a Velencei-tó partfal-rekonstrukciójára, miért nem gondolták végig azt, hogy inkább a jelenlegi legfontosabb problémára kellene választ adni. A tó környékén már jó ideje szinte mindent betonoznak és körbekerítenek. Alig akad már természetes part, pedig köztudott, hogy ez veszélyezteti a tó élővilágát és egyáltalán az életben maradását.

Néhány napja tiltakozó civilek csoportja palackokból öntötte a vizet a Velencei-tóba, hogy felhívják a figyelmet a vízpótlás halaszthatatlanságára.

A Nyomtass te is! friss számának további témái:

  • Végleg elbuktunk 77 milliárd forintnyi támogatást
  • Napi átlagban öt embert hallgat le a kormány
  • Ötvenezer is lehet a beiskolázás költsége
  • Orvoshiány miatt leállt a sürgősségi ellátás az Uzsoki Kórházban
  • Az idősek oltásában is elmaradtunk Európa többi országától
  • A kínaival oltott 60 év felettiek negyede védtelen

A nyomtatható aktuális példány innen tölthető le.

Fotó: Pápai Gábor rajza


[fbcomments]