Közérzet · 2022.02.02.

A kórházakban a helyzet változatlan

Jogszerűtlenül tiltották ki a sajtót a kórházakból. Ezt mondta ki a Fővárosi Törvényszék, miután a Telex bíróságon támadta azt a minisztériumi döntést, amellyel a köztévén és az MTI-n kívül minden más sajtóorgánumot kitiltottak a járvány alatt az egészségügyi intézményekből.

A Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet közreműködésével bonyolított hosszadalmas, a legfőbb bírói grémiumot, a Kúriát is megjárt procedúra végén úgy tűnhet: a kórházigazgatók hatásköre lesz arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe.

Szóval nem a minisztériumé. Akkor értsük ezt úgy, hogy holnaptól kezdve kérdéseket is feltehetünk a kórházigazgatónak vagy – ne adj’ isten! – az orvosoknak? Tapasztalt optimisták lévén egyszerűen nem hisszük el, hogy ezentúl hozzáférhetünk az olvasókat érdeklő válaszokhoz. A sajtó a járvány előtt sem kapott válaszokat a kérdéseire semmilyen állami intézmény vezetőjétől vagy alkalmazottjától, hiszen a feletteseik mindenkinek megtiltották a nyilatkozatadást. Miért változna meg most a helyzet?


A bíróság ugyan kimondta, hogy egy ilyen döntést nem lehet központosítani, minden esetben a kórházigazgatónak kell meghoznia azt. Ám van egy olyan érzésünk, hogy ha esetleg ezentúl valamelyik vezető mégis arra vetemedik, hogy szóba áll velünk és interjút ad nekünk, akkor hetekig várhatunk, míg megérkezik az illetékes orákulum engedélye a közlésre. (Legutóbb például körülbelül tíz nappal ezelőtt juttattuk el a kérdéseinket egy ügyben a megyei kórház igazgatójához. Azóta se kép, se hang.)

A járvány harmadik (vagy negyedik) hulláma is szép lassan lecseng. Jön a tavasz, gyengül a vírus. Okafogyottá válnak a járvánnyal kapcsolatos kérdések. Nincs itt semmi látnivaló, mehet mindenki a dolgára.

Fotó: Pixabay/Silas Camargo Silão


1 Response

  1. 2022.02.05.

    […] nemhogy belépni, de információhoz jutni is lehetetlen, írtuk itt két nappal ezelőtt. Továbbra se fogjuk megtudni, hogy a veszprémi járó- és […]

[fbcomments]