Közérzet · 2019.04.16.

A JÖVŐNK– Európában vagy Orbánisztánban akarunk-e élni?

Veszprém megyei fejlesztésekbe – infrastruktúra, egészségügy, ipari parkok, mezőgazdaság – az uniós csatlakozásunk óta eltelt tizenöt évben több mint 300 milliárd forintnyi EU-s támogatás épült be – mondta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a veszprémi utcafórumot követő sajtótájékoztatóján.

Ám az unió nem egyszerűen pénzforrás, hanem békét, stabilitást és védernyőt jelentő szövetség is. A szocialisták azt szeretnék, ha mindez a következő generációk számára is megmaradna – tette hozzá.

Kisodródunk az EU-ból?

Az Orbán-kormány politikája miatt megnőtt a veszélye annak, hogy kisodródunk az EU-ból. A Fidesz néppárti felfüggesztése arra figyelmeztet, hogy ez megtörténhet az országgal is. Aki pedig Magyarország EU-s tagságát veszélyezteti, az a nemzet jövőjét árulja el, a gyermekeink életesélyét rontja és évtizedekkel korábbi állapotába taszítja vissza az országot. Egy olyan korba, amikor a magyarok Európa nagy részén csak szigorú korlátok között, útlevéllel utazhattak, amikor nem vállalhattak az emberek külföldi munkát, amikor nem voltak Erasmus-ösztöndíjak – fejtette ki gondolatait az MSZP uniós választási listájának második helyén szereplő politikus.

Ujhelyi utalt Orbán Viktor egy korábbi megjegyzésére, miszerint az unión kívül is van élet. – Láthatjuk, hogy most már erre is készül. Ha nem tudja az EU-t a saját politikájához igazítani, ha nem éri el az általa preferált, diktatórikus, az európai alapszerződést és az európai értékeket sértő változásokat, inkább kivezeti az országot az unióból. A május 26-i európai parlamenti választás tétje az, hogy Európában akarunk-e élni vagy Orbánisztánban.

Öldöklő szócsaták Navracsiccsal

A képviselő „Navracsics Tibor városában” fontosnak tartotta elmondani, hogy az orbáni politikát hosszú időn át kiszolgáló magyar kormánytaggal öldöklő szócsatáik voltak, uniós biztosként azonban az európai együttműködést szolgáló politikust ismert meg Navracsicsban, aki nem véletlenül vált a Fideszen belül számkivetetté.

Bárkit javasol majd az utódjául Orbán Viktor, a leendő biztos érdekérvényesítő képessége a nullával lesz egyenlő. Hogyan akar megegyezni Orbán Viktor az uniós intézményekkel az EU következő hétéves költségvetési vitájában, miközben folyamatosan hazug, Brüsszel ellenes harcot folytat? – tette fel a kérdést.

Méltányos bér, nyugdíj, földalapú támogatás…

Nekünk, magyar szocialistáknak lesz a feladatunk, hogy a májusi európai parlamenti választást jó eséllyel megnyerő pártcsaládon belül képviseljük a magyar érdekeket: bent maradni az Európai Unióban és elérni, hogy a döntések során az emberek hétköznapi jóléte váljon elsődlegessé. Minőségi, európai színvonalú egészségügyi ellátás minden magyar polgárnak, legalább 240 ezer forintnyi európai minimálbér, legalább 300 eurós földalapú támogatás, legalább 300 eurós kötelező nyugdíjjuttatás, európai szintű oktatáspolitika valamennyi magyar iskolában – vázolta a célokat a politikus.

FreeInterRail – ismerkedjenek a fiatalok a világgal!

A sajtótájékoztatót Ujhelyi István és Hartmann Ferenc képviselő közös bejelentéssel zárta. Ujhelyi István a mentora volt annak a Navracsics Tibor által jegyzett programnak (FreeInterRail), amely a 18 éves európai fiatalok számára ingyenes vonatbérletet ad, hogy beutazhassák Európát, megismerkedhessenek más nemzetek kultúrájával. A programban tízezer fiatal jutott lehetőséghez az elmúlt két évben, a folytatást évi százmillió eurós költségvetési tervezet támogatja. A politikus felhívja a magyar önkormányzatokat a csatlakozásra. Az ezzel kapcsolatos javaslatot Hartmann Ferenc a következő közgyűlésen fogja előterjeszteni. Ujhelyi István a veszprémi fiatalokat örömmel látja majd vendégül egy-egy egynapos brüsszeli, európai parlamenti látogatásra.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!