Az élelmiszeriparban a termelékenység és a minőség rendkívül fontos. Ahhoz, hogy rentábilisen működjön a vállalkozás, hatékonynak kell lenni, ennek megvalósítására pedig olyan gépekre és eszközökre van szükség, amelyek meggyorsítják és tökéletesítik a folyamatokat.
A húsipari vállalkozásoknak, akár egy kisebb üzemről van szó, akár egy nagyobb gyárról, többféle berendezést kell beszereznie, emellett azonban olyan egyszerű eszközökre is szükségük van, mint a kések.
A kések fajtái
A húsipar különböző feladataihoz más és más kések szükségesek. A Langipex bőrkéző kései olyan alapvető eszközök, melyek segítségével a húsról le lehet fejteni a bőrt és más nemkívánatos részeket.
Éppen ezért célszerű belőle többféle méretű pengét beszerezni és ami még fontosabb, magas minőségű pengékre van szükség. A bőrkéző pengék mellett a húsbárd, a csontozó- és bontókések, a szúrókések, a szakácskés vagy a sonkaszeletelő kés az állatok feldolgozásához, szeleteléséhez feltétlenül szükségesek.
Mire használható a bőrkéző kés?
Ez az eszköz lehetővé teszi a gyors és hatékony munkát, a hús előkészítése során. Speciális acélból készül, nagyon éles és tartós. Ennek segítségével pontosan lehet dolgozni, ezáltal nem károsodik az alapanyag, vagyis a hús. A bőrkéző penge rendkívül éles, ezáltal lehetőség van a precíz vágásra és a bőr gyors eltávolítására.
A hatékonyság növelése
A bőrkéző kés élessége miatt a munka nagyon gyors, ezáltal idő takarítható meg, valamint a termelékenység is növekszik. A gyorsabb munkavégzésnek köszönhetően ugyanannyi idő alatt több hústermék dolgozható fel.
A bőrkéző penge használata
Mivel az eszköz nagyon éles, ezért fontos az, hogy helyesen használják, ellenkező esetben balesetveszélyes lehet. Be kell tartani a biztonsági intézkedéseket, védőkesztyűt kell használni és az eszköznek élesnek kell lennie. Ha a penge nem elég éles, akkor könnyen megcsúszik a húson. A húst stabilan el kell helyezni a deszkán, a pengét pedig megfelelő szögben kell tartani annak érdekében, hogy könnyen le lehessen fejteni a húsról a bőrt.
A bőr lefejtése
A pengének körülbelül 30 fokos szögben kell állnia, lassan és óvatosan kell elkezdeni a bőrt eltávolítani az alapanyagról. Egyenletes, könnyű mozdulatokkal kell dolgozni, és ha szükséges, akkor a pengét meg kell élezni vagy ki kell cserélni. Vigyázni kell arra, hogy a penge ne hatoljon be a húsba, ne sértse meg azt.
A nyomókerék funkciója
A nyomókerék azokban az esetekben, amikor nagy mennyiségű húst kell feldolgozni, segít a hús stabilan tartásában. A kéz mögött helyezkedik el és nyomást gyakorol a hús felületére, ezért lehetővé teszi a gyorsabb munkavégzést. Biztosítja, hogy a hús ne mozduljon vagy billenjen el a bőrkézés közben, így lehetővé válik a pontosabb vágás és az egyenletesebb eredmény.
A húsiparban a kések olyan alapeszközök, melyekből mindig magas minőségű darabokat kell beszerezni. Ez rendkívül lényeges kérdés, mivel ezáltal nagyobb eredményességet lehet elérni, maximális lesz a biztonság, ez pedig a vállalkozás alapvető érdeke.