Közérzet · 2023.06.02.

A Honvédelmi Minisztérium felmondta a NER aktuális hirdetését

A Honvédelmi Minisztérium Sajtóosztályához fordult Katanics Sándor független képviselő. Szerette volna megtudni, mi az oka annak, hogy az általa képviselt városrészekben, Gyulafirátóton és Kádártán a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb a zaj a katonai lőtéren történő gyakorlatozás során. A minisztérium névtelen munkatársa válaszlevelében aztán leírta a NER aktuális narratíváját háborúpárti baloldalt emlegetve. Ugyanazt, amit jelenleg is hirdet a NER óriásplakátokon, internetes felületeken.

Íme a képviselő levele:

Tisztelt Cím!

Gyulafirátót és Kádárta városrészek (Veszprém) önkormányzati képviselőjeként kérem a gyors tájékoztatásukat arról, milyen jogszabályok és a jogszabályok mely paragrafusai alapján rendelhető el a számos, lőtér közelében lakó állampolgár pihenéshez való jogának a folyamatos megsértése?

Tisztelettel várom válaszukat!

Katanics Sándor, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata képviselője

Ez pedig a Honvédelmi Minisztérium Sajtóosztályának válasza, amelynek a lényegét idézzük, elhagyva a jogszabályi magyarázatot:

Tisztelt Katanics Sándor Úr!

Bizonyára Ön is tud róla, hogy a szomszédunkban háború van és korábban soha nem tapasztalt biztonsági kihívások érnek most bennünket, ezért intenzív munka zajlik, hogy Magyarország védelmét és haderőnket erősítsük. Ezért 2022. július 13-án az ország békéjének megvédése érdekében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter utasítást adott a haderő készenlétének fokozására. (…) Ettől fogva a honvédek többet, intenzívebben, nagyobb kötelékekben gyakorlatoznak az ország több pontján. Az utasítás értelmében felgyorsul a kiképzés. Biztosíthatjuk, hogy ellentétben az Ön háborúpárti baloldali pártcsaládjával, mi nem kívánunk magyar katonákat és fegyvereket küldeni a háborúba. A kiképzések Magyarország és a magyar emberek biztonságát szolgálják, és bízunk benne, hogy a háború mielőbb befejeződik…

Egy korszerű, a kihívásokra azonnal és hatékonyan reagáló Honvédség biztosítja, hogy nyugodtak legyenek a nappalaink, békések az éjszakáink.

Tisztelettel:

HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM

SAJTÓ OSZTÁLY

Tel: +36-1-474-1587, +36-30-999-2118

Fax: +36-1-474-1330

A vezető kép egy korábbi gyulafirátóti hadgyakorlaton készült. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Kép forrása: MTI/MTVA

[fbcomments]