Életmód · 2022.02.15.

A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

A Downton Abbey sorozatot nézni maga az ünnep. Mi lehet még ennél is ünnepibb élmény? A hivatalos Downton Abbey szakácskönyvet lapozgatni és főzni belőle.

A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv a sorozat ételeit mutatja be csodálatos környezetben, hiteles leírásokkal. A kötetben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig. Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek. Ezeket láthattuk a sorozatban. A huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából.

A gyönyörűen tálalt ételek mellé Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között. A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel. Egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk. A szereplőket sem kell nélkülöznünk. Idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttérinformációkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez jutnak.


A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek. Az ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász, marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács. Ezentúl semmi nem akadályozhatja meg abban a sorozat követőit, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt rendezzenek. A Downton Abbey című sorozat kedvelői és a gasztronómia iránt érdeklődők számára most végre megnyílik Mrs. Patmore konyhája. Már csak az olvasón múlik, hogy az asztalára tudja-e varázsolni a sorozat legendás ételeit.

Idézetek a könyvből

„A délutáni tea visszafogott alkalomnak számított, amikor mindenki összegyűlt. Nem volt olyan kötött, mint a vacsora, és ideális alkalom lehetett arra, hogy új barátokat vagy lehetséges udvarlókat mutassanak be a családnak egy teljes étkezés idegőrlő próbatétele helyett.”

„Maga a tea a XVII. században került az országba, amikor még nagyon borsos ára volt. A következő száz év alatt azonban fokozatosan olcsóbb lett, így a viktoriánus korban már mindenki megengedhette magának.”

„A cornwalli töltött pitéről számos mítosz kering. Modern verziója általában marhahúst, burgonyát és hagymát tartalmaz, tésztája gazdag és zsíros. A pite védett státuszt kapott az Európai Bizottságtól.”

„Az ebéd viszonylag új dolognak számított Nagy-Britanniában. Először a XVIII. században találunk róla feljegyzést.”

„A komplett angol reggeli továbbra is Nagy-Britannia egyik legismertebb étele – erős érvek szólnak amellett, hogy az egyik legáltalánosabb nemzeti ételük.”

A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv a 21. Század Kiadó gondozásában, Hajós Szandra fordításában jelent meg, és itt megrendelhető.


[fbcomments]