Közérzet · 2020.04.13.

A HIVATAL – Hűdéses Paralízis

A veszély első jele az, hogy megjelenik a szervezet hierarchiájában valaki, aki magas fokon sűríti magában az intrikát és a tehetségtelenséget… a maga osztályával semmit sem ért el, s ezért állandóan igyekszik más osztályok ügyeibe avatkozni és kezébe kaparintani a központi adminisztrációt.”

A HÍR: Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter nagypénteken váratlanul leváltotta a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját, aki ezt követően közleményében azt írta: az elektronikus adatszolgáltatásban végzett hibája vezetett elbocsátáshoz. Harmadnapon pedig menesztette az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját, aki az indoklás szerint nem teljesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait.

Mindenfelé látunk olyan (adminisztratív, kereskedelmi vagy tudományos) szervezeteket, amelyekben a magas rangú tisztviselők eltompultan gürcölnek, a kevésbé korosak tevékenysége abban merül ki, hogy egymás ellen áskálódnak, a fiatalemberek pedig keserűek vagy könnyelműek. Az intézmény kevésre vállalkozik és semmit sem ér el. És ha elnézzük ezt a szomorú képet, azt gondoljuk, hogy a vezetők megtették, ami tőlük tellett, küzdöttek a csapások ellen s végül megadták magukat.

Az újabb kutatások eredményei azonban azt mutatják, hogy ilyen esetekben sem beszélhetünk kudarcról. A halódó intézmények tanulmányozása során kiderült, hogy legnagyobb részük ezt a végső eszméletlenséget tervszerűen és hosszú erőfeszítéssel érte el.”

A központi adminisztráció lassan megtelik olyan emberekkel, akik ostobábbak, mint az elnök, igazgató vagy ügyvezető. Ha az intézmény feje másodrendű, ügyelni fog rá, hogy közvetlen munkatársai harmadrendűek legyenek; azok viszont arra fognak ügyelni, hogy beosztottjaik negyedrendűek legyenek. Hamarosan valóságos ostobasági verseny alakul ki, s az emberek úgy tesznek, mintha még értelmetlenebbek volnának, mint amilyenek. A betegség akkor lép kifejlődésének következő vagy tercier szakaszába, mikor az egész intézményben, pincétől a padlásig egy szikrányi értelem sem maradt.”

(Idézetek: C. Northcote Parkinson – Parkinson törvénye – Intehitis vagy Hűdéses Paralízis)

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!