Kultúra · 2021.06.27.

A Hasadék a Magyar Mozgókép Fesztivál legjobb filmje

A Hasadék kapta a legjobb játékfilmnek, a Pilátus a legjobb tévéfilmnek járó díjat az első Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén.

Szombaton este Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel báltermében ünnepélyes keretek között átadták a Magyar Mozgókép Díjakat összesen 20 kategóriában. A Magyar Filmakadémia zsűrije – melynek elnöke Márta István volt – Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének ítélte a legjobb játékfilmnek járó díjat.

A legjobb tévéfilm Dombrovszky Linda Pilátus című alkotása lett, a legjobb tévésorozatnak A Martfűi rémet tartotta a zsűri. A legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Bozsogi János vehette át az Ezerkilencszáztizenkilenc című alkotásáért. A legjobb animációs film kategóriát Cakó Ferenc nyerte a Világzabáló és visszaállító című munkájával. Az egész estés dokumentumfilm győztese A mi Kodályunk című film, melynek rendezője Petrovics Eszter. A rövid dokumentumfilm kategóriát Udvardy Zsolt és Géczy Dávid Népirtás Pozsonyligetfalun című alkotása nyerte, míg a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó díjat Varsics Péter vihette haza az Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékáért.

Pilátus. Hámori Ildikó és Györgyi Anna. Fotó: Hartung Dávid

A legjobb rendezőnek járó elismerést Dombrovszky Lindának ítélte a zsűri a Pilátus című alkotásáért. A legjobb női főszereplőnek járó díjat Hámori Ildikó vehette át a Pilátusban nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő díját Gáspár Tibor vihette haza A feltaláló címszerepéért. A legjobb mellékszereplő díját Cserhalmi György kapta a Rododendronban nyújtott alakításért.

A Post Mortem kapta a legtöbb díjat: a legjobb operatőrnek Nagy Andrást találta a zsűri, a legjobb vágó Király István, a film vágója lett. Díszlet/látvány kategóriában Hujber Balázst tartotta a zsűri a legjobbnak, a legjobb maszk győztese pedig Hámori Dániel lett az ebben a filmben nyújtott teljesítményéért.

A legjobb forgatókönyvírónak járó díjat Nagy Dénes vehette át az Ezüst Medve-díjas Természetes fény című filmért, a legjobb jelmezt Ágh Márton tervezte szintén ebben az alkotásban. A legjobb hang díját Madácsi Imre kapta a Pesti balhéért, a legjobb zeneszerzőnek járó elismerést pedig Selmeczi György kapta a Lángolj és világíts zenéjének megkomponálásáért. A közönségdíjat Béres László A taxis című kisjátékfilmje vitte haza.

A díjat Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész tervezte.

A Magyar Mozgókép Fesztivált a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közösen szervezte.

Jelenet a Hasadék című filmből. Fotó: Réder György

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!