Közérzet · 2015.10.16.

A gőzölgő kupac véleménye

A vélemény szabad. És a véleményalkotás? És a vélemény alkotója? És a vélemény tárgya?

Amúgy akinek nincs véleménye, arról megvan a véleményem. Akinek van, arról is, csak arról egészen más. Mert véleménytelenül nem lehet véleményt alkotni valamiről. Sőt, valakiről sem. Bár nekem erről is más a véleményem.


Mondjuk arról, hogy a véleményalkotáshoz kell-e tudat. Érdekelne például, hogy egy kupac gőzölgő elefántürüléknek mi lehet a véleménye az őt orvul a ganajtúrók kezére játszó elefántról. Már ha van tudata. Mert bár erről is van véleményem, nem tudhatjuk, nem vizsgáltuk még kellő hatékonysággal.

Így aztán, élve a véleményalkotás jogával, e véleménykezdet, mely csupán a felvetés véleményezésének lehetősége, kijelenthetem, hogy kialakulása senki és semmi által sem túlzottan, sem enyhén nem befolyásolt. Szabad elhatározásból született, mely mindig, mindenhol, minden körülmények között vállalható, sőt, vállalom is, mert sehol nem tagadtam, sehol nem másítottam meg, sem verbális, sem fizikai erőszak ettől el nem tántorított, egyházi, polgári, politikai, katonai hozzászólás, hozzáállás nem volt képes igazítani, pofozni, alakítani vagy megmásítani.

Mondhatnád erre, hogy az észérvek, a történések idő- és sorrendbeli értelmezése, azok fizikális és lelki átélése más nézőpontra helyezheti a perspektíva kezdőpontját, valamint a történészi füllentések fokozatos felszínre kerülése, mely negatívan hathat a beágyazódott hit – valamint az abból kialakult vélemény – alapjaira, de hát a vélemény attól különleges és egyedi, hogy ha kell, nagy ívben tesz az értelemi és érzelmi faktorok együtthatójára. Szakmai szempontból persze akadhat, aki megkérdőjelezheti, esetleg felvetésekkel élhet, de engem a szakmai szempontok nem érdekelnek.

Tudományos oldalról megközelítve felvetődhet, hogy mennyire lehet sziklaszilárd a felületes ismeretekből kiinduló, majd valós és álhírek feldolgozhatatlan áradatától növekvő és elhatalmasodó vélemény, de nekem a tudományról is megvan a véleményem.

Na, a véleményről nekem ez a véleményem.

(Bár az elefántkupac erősen elgondolkodtató.)

Barátosi András


[fbcomments]