Kultúra · 2015.09.12.

A füredi mozinak megéri?

Bevallom: filmmániás vagyok. Mivel másfél éve megváltam a tévékészülékemtől – a tévécsatornák nézhetetlensége miatt –, igencsak kíváncsian nézegetem a veszprémi plázamozi műsorát, hátha akad kedvemre való csemege.

Hétről hétre csalódnom kell, mert a plázába csak a hollywoodi szuperprodukciók, a képregényekből adaptált látványosságok jutnak el.


Tudom: első a bevétel, és ezek a filmek termelnek is szépen. Én meg csak csurgatom a nyálam, hogy a fővárosiak pár moziban a fesztiválfilmeket, művészfilmeket is megnézhetik. Néhány napig a miskolci filmkedvelőkre is irigykedem, mert a szeptember 11-étől 20-áig tartó Jameson CineFesten hihetetlenül jó válogatást láthatnak a világ legújabb filmterméséből. Egy-két hónapja az ország több nagyvárosában mutattak be egy csomó új francia filmet, de Veszprém ebből is kimaradt.

Úgy egy évvel ezelőtt pár veszprémi ismerősöm csoportos látogatást szervezett a balatonfüredi Balaton Moziba. Velük tartottam, és leesett az állam. Ha jól emlékszem, rövid időn belül megnéztük a Birdmant Michael Keaton főszereplésével és a Mindenség elmélete című filmet, amely Stephen Hawking életéről szól. Persze a füredi moziban is mennek az aktuális kasszasikerek, de mellettük időről időre felbukkannak a kevés nézőt vonzó kamaradarabok is.

Ezen a héten például a veszprémi plázamozi kínálata a következő: A szállító – Örökség, Az U.N.C.L.E embere, Barbie, a Rocksztár hercegnő, Hitman – A 47-es ügynök, Kész katasztrófa, Minyonok 3D, Mission Impossible – Titkos nemzet, Vakáció, azaz látvány, móka, akció, rózsaszínű cukormáz, semmi más.

Ezzel szemben a füredi moziban többek között megnézhetjük Baltasar Kormákur látványos filmjét, az Everestet, a Víkendet, egy új magyar thrillert Gryllus Dorka, Lengyel Tamás és Simon Kornél főszereplésével és a Dübörög a szív című amerikai filmet Meryl Streeppel a főszerepben. Ezekre a filmekre – előre megjósolom – előadásonként úgy tíz-húsz néző fog beülni, a mozi fenntartója mégsem mond le a vetítésükről. Megéri neki? Vagy nem ezt mérlegeli?


[fbcomments]