Közérzet · 2017.04.22.

A FÖLD NAPJA – Új életet kellene kezdenünk

Az ezredforduló óta mintegy két hónapot rövidült az idő, ami alatt az emberiség feléli a Föld egy évre szánt, megújulni képes erőforrásait. – olvasható a WWF oldalán (World Wide Fund for Nature, Természetvédelmi Világalap).

Az emberiség jelenlegi életmódjának fenntartásához 1,6 bolygóra lenne szükségünk. Ma van a Föld napja.


A legrosszabbul akkor járnánk, ha a luxemburgi fogyasztási ütem lenne általános, hiszen akkor 9 Föld sem lenne elég számunkra évente. Itthon évente 3 Magyarországnyit fogyasztunk, ha pedig mindenki úgy élne, ahogy mi, akkor 1,7 Földre lenne szükségünk. De csak ez az egy van!

Ha a Föld egy gyümölcsös lenne, akkor a mai napig a gyümölcsöket ettük, holnaptól viszont elkezdjük kivágni a fákat, és azokat esszük majd meg. A Global Footprint Network 2016-ra vonatkozó adatai szerint augusztus 8-áig az emberiség a Föld egész évre elegendő erőforrását elhasználta. Mindez azért lehetséges, mert több szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe, mint amennyit az óceánok és erdők képesek felszívni, nagyobb léptékben halászunk, és gyorsabban irtjuk ki az erdőségeket, mint ahogyan azok újratermelődhetnének, újranőhetnének.

A túlfogyasztást előidéző faktorok közül a szén-dioxid-kibocsátás mértéke növekszik a leggyorsabban. Ha meg akarunk felelni a Párizsi Klímaegyezményben foglalt céloknak, amit közel 200 ország írt alá 2015 decemberében, akkor a szénlábnyomot 2050-re fokozatosan nullához közelire kellene csökkenteni. Ehhez viszont az kell, hogy egy teljesen új életformát alakítsunk ki, amelynek szükségletei igazodnak az egyetlen rendelkezésünkre álló bolygó erőforrásaihoz.

 [stextbox id=”grey”]A WWF ébolygó jelentése alapján a túlhasználat négy kulcstényezőre épül:
– mennyit fogyasztunk,
– mennyire hatékonyan termelünk,
– mennyien vagyunk,
– mennyi természet áll rendelkezésünkre.[/stextbox]

(Forrás: National Geographic)


[fbcomments]