Életmód · 2021.04.19.

A Föld napja: döbbenetes videón a túlnépesedés

Az emberi népesség 200 ezer év alatt érte el az egymilliárd főt. Utána csupán 200 évig tartott elérni a 7 milliárdot. Nemrég átléptük a 7,8 milliárd főt. Globálisan elmondható, hogy túl sokan vagyunk a Földön ahhoz, hogy a jelenlegi jólétünket fenntartsuk. A YouTube-on megnézhető a videó, amely ezt a folyamatot érzékelteti és előrevetíti az emberiség jövőjét.

„Akiknek meg tabu a túlnépesedés, azok sertéstelepnek tekintik a társadalmat, és azt bizonygatják, hogy van elég ennivaló ennyi embernek is. Nem gondolnak arra, hogy az embernek lelke is van, érintetlen tájra, csöndre, egyedüllétre, vad természetre… is szüksége van, hogy szemlélődni, elmélkedni, meditálni tudjon…” (Simonyi Gyula, matematikus, közgazdász)

Gondolkodjunk el azon, hogy a sokat hangoztatott fogyasztáscsökkentés meddig lehetséges, amikor évente 83 millióval növekszik az emberi népesség? Valóban túl van népesedve a Földünk?


Igen. Először is azért, mert az emberiség fajok ezreit sodorja veszélybe elindítva a hatodik nagy fajkihalási eseményt. Másodszor pedig azért, mert degradálja a következő generációk jólétéhez elengedhetetlen és pótolhatatlan szolgáltatásokat nyújtó ökoszisztémákat – írja az overpopulation-project.com.

Mind a két jelenséget erősen befolyásolja az emberiség példátlanul magas és egyre növekvő lélekszáma. Fontos, hogy a túlnépesedést nem önmagában az emberi népesség nagy mérete jelenti, hanem a népesség tevékenysége, fogyasztása, valamint az ehhez használt technológia összessége szabja meg a környezetre, természetre gyakorolt hatást.

Valóban elindult Földünk hatodik nagy fajkihalási eseménye? Itt olvashat róla.


[fbcomments]