Veszprém, szeretlek · 2021.05.14.

A Fekete Sas Gyógyszertár aranykora

A veszprémi Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosa 1911 és 1951 között a Kocsuba-Karabélyos família volt. A családról Karabélyos Péter mesélt a a Heti Fortepan blognak.

Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami – ha nincs a Kocsuba-Karabélyos família.

1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek, és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott.


A Kocsuba-Karabélyos család veszprémi fényképei és történetei Karabélyos Péter (sz. 1969) segítségével jutottak el a Heti Fortepan bloghoz.

Egyéb források: Hogya György: A veszprémi patikák története, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Veszprém, 2017, feketesasgyogyszertar.hu, Jávor Pál: Gyógyszertár a Megváltóhoz, Kocsuba Elemér (Wikipédia)

Írta: Gáspár Balázs, képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. A cikk teljes terjedelmében – rengeteg fotóval – ezen a linken található.

Kocsuba Emil, Kocsuba Márta, Gludovácz Matild és Kocsuba Elemér a ház szalonjában, az 1920-as években. Fotó: Fortepan/Karabélyos Péter


[fbcomments]