EKF / Közérzet · 2022.02.02.

A fejlesztések időszaka következik

Az idei évben esedékes fejlesztések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Veszprém ne csak a hazai városok élhetőségi rangsorának dobogósa legyen, de 2030-ra az európai élmezőnybe is bekerüljön – mondta Porga Gyula azon a mai sajtótájékoztatón, ahol Ovádi Péter országgyűlési képviselővel számoltak be a 2022-es év városfejlesztési terveiről.

Ahhoz, hogy jövőre, az Európa Kulturális Fővárosa program évében a lehető legjobb arcunkat tudjuk mutatni, sok feladat vár ránk – folytatta a polgármester, majd a képviselőnek adta át a szót, aki sorra vette a már megvalósult és a folyamatban lévő projekteket, a nagy volumenű beruházásoktól a városlakók közérzetét javító és napi igényeit kiszolgáló „mikrofejlesztésekig”.

Iskolák, rendelők, utak, parkolók

Porga Gyula is ezekkel kezdte a tételes számbavételt. A közszolgáltatások színvonalának emelése folytatódik: óvodák, iskolák, orvosi rendelők, könyvtárak és az idősügyi ellátás intézményeinek korszerűsítése szerepel az idei fejlesztések között. A nemrég megújult városi autóbuszflotta májusban öt elektromos járművel bővül. Útfelújítások kezdődnek, Márkó–Bánd és Gyulafirátót–Eplény irányába megépülnek a kerékpárutak. Elindul egy elektromos közbringaprogram is. A parkok, játszóterek karbantartása mellett ezek rekonstrukciója is zajlik, futókört építenek a Jutasi úti lakótelepen és a Cholnokyn, a Gulya-dombon pedig sétaösvényt kiszolgálóhelyiséggel, mosdóval. A parkolási gondok enyhítésére már elkezdődött a Kádár utcai parkolóépítés, új gépkocsihelyekkel bővül az Agóra környéke, a vérellátó parkolójában főként a kórházi igényeket kiszolgáló parkolóház, az egyetem I épülete mögött pedig mélygarázs épül.


Városi park, Ruttner-ház, művészmozi

A nagy projektek sorában elsőként az Erzsébet-liget és az ActiCity között elterülő városi park teljes rehabilitációját említette. A fejlesztések során új életre kel a Ruttner-ház, a vár utca elején megszépül a Városkapu, a Művészetek Háza udvarán művészmozi nyílik. Rendbe hozzák a volt piarista gimnázium tornatermének környékét a Deák Ferenc utcában, az épületben a Kabóca Bábszínház játszóhelye lesz, de kávézó és közösségi terek kialakítása is szerepel a tervek között. A vár esti kivilágítása régi vágya a veszprémieknek, idén ez is megvalósul. Megújul a Kiskúti csárda a régi, és Auer Lipót szülőháza egy hozzá illő új funkcióval.

Porga Gyula és Ovádi Péter az idei év városfejlesztési terveiről számoltak be. Fotó: a szerző

A vasútállomás környékén bontások lesznek

A vasútállomás környezetének rendbetétele a volt postaépület, jelenleg a hajléktalanellátás nappali melegedője, valamint a mellette lévő szociális bérlakások elbontásával megkezdődik. A területen a parkolási gondok és a taxik várakoztatásának megoldását tervezi az önkormányzat, valamint egy információs pont létesítését az EKF-re készülve. Mivel az állomásépület a MÁV tulajdona, annak korszerűsítése kívülesik a város hatáskörén. Ovádi Péter ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy  körvonalazódik már annak a gigaberuházásnak a terve, ami reményt ad erre is.

És ami nem lesz

Portálunk több kérdéssel is készült. Ezekre válaszolva Porga Gyula elmondta, hogy a régi művelődési központ, vagyis a Dimitrov rekonstrukciója nincs napirenden. Az épületet jelenleg az EKF infrastrukturális fejlesztéseiért felelős  2023 Zrt. bérli és fiatal, amatőr csoportok bázisintézményének szánják. A bútorgyár területén se kezdődnek idén munkálatok, ideiglenes rendezvénytérként fog szolgálni az EKF programévében. Minden más az azt követő városfejlesztési programba kerül, a volt SZMT-székház hasznosításával együtt. A szikvízparkoló területére elképzelt Digitális Élményközpont felépítésére továbbra is keresik a forrásokat, ezért egyelőre nem gondolkodnak más jellegű beruházásban. Reális esély arra van, hogy parkolóként fog üzemelni az EKF évében. Idén nyáron elkészülnek az Aranyosvölgyi viadukt kiviteli tervei és meghirdetik a közbeszerzést. A munkálatok jövőre kezdődhetnek és 2025-re várható a befejezés.

A témához kapcsolódó korábbi írásaink itt és itt olvashatók.


[fbcomments]