Covid · 2021.07.14.

A delta-variáns gyorsabb, mint az átoltottság felfutása

Negyedik a dunántúliak listáján Veszprém megye a vírus ellen beoltottak arányában. Eddig összesen 5 538 557 honfitársunk kapta meg legalább az első oltást, de ez még nem elég a negyedik hullám kivédésére.

Előkelő helyen állt Magyarország a beoltottak arányát rangsorolva, de mára a nyolcadik helyen várhatjuk a koronavírus negyedik hullámát. Hollandia és Belgium is megelőzte Magyarhont a vakcinák beadásában, ennek ellenére Hollandiában két héttel azután, hogy a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések többségét feloldották, a kormány a hétvégén újabb szigorító intézkedéseket jelentett be.

Norvégiában hasonlóképp óvatosak. Ismét elhalasztották a nyitást. Egyelőre július végéig várnak a delta variáns terjedése miatt. Németország lakóinak kedvenc nyaralási célpontját, Ciprust és Spanyolországot kockázatos területté nyilvánította a rohamosan romló járványadatok miatt. Portugáliát is hozzácsapta  a listához a francia kormány, de ne feledkezzünk meg a magyarok kedvenc helyéről sem! Horvátország már korábban szigorított: bármilyen besorolású országból érkezik is a turista, a belépés csak védettségi igazolással történhet.


Sem a virológusok egyöntetű álláspontja, de az összesített adatok szerint sem tudták Európában megakadályozni a delta variáns elterjedését , sőt a vírus terjedése gyorsabb, mint az átoltottság felfutása. 

Magyarországon sem lesz elegendő az 56 százalékos oltottsági arány.  A szakemberek úgy vélik, a negyedik hullám sokkal inkább az oltatlanokat fogja veszélyeztetni. A kívánatos és biztonságosnak mondható nyájimmunitás mértéke 75–80 százalék (tavasszal ez sokszor elhangzott, de azután a politika és az emberek „szabadság” utáni óhaja elsöpörte). Egyértelműen ezt jelölik meg járványfékező küszöbként. Ráadásul figyelembe kell venni a speciális magyar helyzetet: a vírusok körüli kérdőjelek (milyen arányban alakult ki antitest például a kínai vakcinák esetén) még csökkentik is az átoltottság mértékét.

A szakemberek határozottan kérik , hogy a kormány adjon súlyt az oltási igazolványoknak: csak azok felmutatásával mehessenek az emberek koncertekre, rendezvényekre, zárt terekbe.

A kommunikáció új formája, az orvostanhallgatók bevonása a 60 év felettiek látogatásába. A kedves kérdezősködés és nem a fenyegetés hozhat eredményt, de nagy kérdés, hogy eljutnak-e Borsod, Szabolcs vagy Szatmár azon településeire, ahol a húsz százalékot sem éri el a beoltottak száma.

Fotó: Népszava


[fbcomments]