Egyéb · 2021.08.30.

A cél a megfizethető lakhatás

Magyarországon elmélyült a lakhatási válság. Alig épülnek bérlakások, a kormány a maradék, csekély önkormányzati lakásállomány felszámolására tör – mondta mai sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője.

– Hatalmasak a lakásfenntartási költségek – folytatta. – Az ingatlanpiac a szabadpiac törvényei alapján a társadalom szociális szétszakadásának tükörképe. Aki ma megfizethető lakást keres városainkban, gyakran szénakazalban keresi a tűt. Mi, zöldek biztosítani szeretnénk, hogy a lakásbérleti díjak még a dinamikusan gyarapodó városokban is megfizethetők maradjanak és hogy a bérlakásokból a jövőben már ne legyen hiány.

Ha a skandináv országok valamelyikében születik egy kisbaba, akkor bekopog valaki az önkormányzattól, hogy amennyiben szükséges, felajánljon egy nagyobb lakást. Azt, hogy nagyobb családnak nagyobb lakás kell és ehhez valamilyen segítségre is szükség van, sok ország belátja.

– Ahol a családok jelentős hitelfelvételre kényszerülnek, mint nálunk, mert nincs más lehetőségük, és egy biztos visszafizetési kényszert párosítanak egy bizonytalan megélhetési lehetőséggel, az zsákutca – jegyezte meg.

A képviselő szerint furcsa mód még Venezuelától is lehet tanulni a lakáspolitikát illetően. A dél-amerikai ország olyan lakásprogramot valósít meg, amely – különösen magyar szemmel nézve – szinte elképzelhetetlennek tűnik. A körülbelül tíz évvel ezelőtt elindított programban naponta csaknem ezer otthont adtak és adnak át, óránként mintegy negyven házat és lakást. Mindezt egy szociális program keretében, vagyis a rászorulóknak. A venezuelai alkotmány emberi jogként definiálja a lakhatást.

– Magyarországon a szociális bérlakások aránya elenyésző, és láthatólag komoly szándék sem volt az elmúlt években ezek számának növelésére – állapította meg. – Veszprémben a bérlakások száma alig haladja meg a kettőszázat. A meglévő bérlakásállomány működtetését a VESZOL Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kftgondosan látja el, de több év tapasztalata alapján kijelenthető, hogy nem tudta elérni jelentős mennyiségű új lakás bevonását a rendszerbe. A központi költségvetéshez benyújtott ezirányú javaslatokat pedig lesöpri az asztalról a kormánytöbbség. A 2022-ben remélt kormányváltás után határozott lépésekre van szükség. Megfizethető lakhatást kell biztosítani mindenkinek! Az erre vonatkozó ajánlatot is tartalmazza az LMP Zöld Garancia programja.

Fotó: monolitingatlan.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!