Közérzet / Életmód · 2015.12.23.

A bolt bezár, a dolgozók sorsa ismeretlen

December 31-én bezár a CBA üzlete a Balaton Plazában. A boltot, amely egy évtizede működik ott, két évvel ezelőtt teljesen felújították. Bejáratánál a hirdetőtáblán és üzlet nyitva tartásáról szóló tájékoztatáson kívül csak a szokványos információk láthatók, beljebb lépve aztán van mit látni, illetve nem látni: a polcok szinte teljesen üresek, a mirelitpultokat és hűtővitrineket már áramtalanították, rengeteg termék akciós áron kapható.

Egy éppen árut átcímkéző hölgytől próbáltunk bővebb információt kapni, de elég szűkszavúan hárította el a válaszadás lehetőségét. Kosarunkban néhány leértékelt termékkel aztán a pénztárnál sikerült megtudnunk, hogy a dolgozóknak sincs sok információjuk, csak azt tudják, hogy az üzlet bezár, a menedzsment eddig semmi konkrétumot nem közölt. A szomszédos kasszánál pakoló piros formaruhás idősebb hölgy is csak annyit mondott, hogy teljesen kétségbe van esve, nem tudnak semmit. Elmúlt 60 éves, hivatalosan még három évet kellene dolgoznia, de ha itt bezár a bolt és őket szélnek eresztik, akkor hol fog elhelyezkedni, az ő korában vajon ki alkalmazná? – kérdi szinte önmagától, miközben az összepakolt csomagokkal elindul a raktár felé.

Ezeknek az információknak és a látottaknak a birtokában kerestük meg Fodor Attilát, a CBA kommunikációs igazgatóját. Azt kívántuk megtudni, valós-e az információ hogy a veszprémi CBA Cent üzletüket a plazában bezárják, annak ellenére, hogy állítólag erre az egységre 2014 áprilisában munkahelybővítő beruházásra 330 millió forint uniós támogatást nyertek, sőt, egy teljes átalakítás és felújítás is történt támogatással. Az erről szóló sikeres pályázatot hirdető tábla a bolt hátsó bejáratánál még mindig megtalálható. Valós-e az információ, hogy a dolgozókat a bolt bezárása után a CBA nem foglalkoztatja tovább? Kérdéseinkre az alábbi közleményt juttatta el portálunkhoz a kommunikációs igazgató:

„Az üzlethelyiségre vonatkozó bérleti szerződésünk az év végével megszűnik. A menedzsment döntése alapján a CBA franchise rendszergazdája, a CBA Kereskedelmi Kft. közvetlen kiskereskedelmi tevékenységet a jövőben nem kíván végezni (a veszprémi üzletet is a központ működtette). Jelenleg is tárgyalást folytatunk annak érdekében, a helyiséget a CBA Franchise tagja tovább üzemeltesse. A veszprémi üzlettel kapcsolatban munkahely-teremtési támogatást nem vettünk igénybe.”

A Balaton Plaza év végi tájékoztatójából kiderül, hogy Szélesebb választékot és megújult, modernebb megjelenést nyújtó élelmiszerbolt megnyitását tervezi Veszprém legnagyobb bevásárlóközpontjában a tulajdonos Resideal Zrt. A jelenlegi CBA Cent üzlet az év végén beszünteti működését, ezért a tulajdonos több lehetséges üzemeltetővel is tárgyalást folytat a vásárlói igények széles körű és minél magasabb szintű kiszolgálása érdekében.”

Úgy tűnik, a történet kárvallottjait elfelejtette tájékoztatni a sorsukról a CBA vezetősége, a dolgozói jövője egyelőre kifürkészhetetlen. Hogy az egész történetből mi kerekedik ki, gyanítjuk, majd csak januárban tudjuk meg.


[fbcomments]