Kék / Közérzet · 2016.01.30.

A billenési ponttól a rendszer összeomlásáig

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai november végén nyílt levelet tettek közzé az oktatás állapotáról. Nem ez az első ilyen jelzés, sőt, mondhatjuk, hogy a sokadik. Szakmai szervezetek és szakszervezetek, meg bátor intézmények képviselői is mondták korábban, hogy az oktatás területén nagyon nagy bajok vannak és még nagyobbak lesznek. Szélesebb körű összefogás azonban egyik esetben sem bontakozott ki.

A miskolci kollégák levele megmozdította az országot. Intézmények, magánszemélyek sokasága csatlakozik hozzájuk. Nem tudjuk, hogy pontosan miért most, de valami elindult. Az elkeseredett, eredményes munkájukban ellehetetlenített pedagógusok és segítőik, az érintett diákok és szüleik, az oktatás-nevelés ügyét fontosnak tartók jelzik, hogy a felsorolt gondok az ő gondjaik is. Tudjuk azt is, hogy a felsorolt problémákon túl még sok mindenről kell beszélnünk.


Látható, hogy a miskolciak levele megbillentette a rendszert. Többé már nem lehet azt mondani, hogy minden rendben van, csak jelentéktelen, apróbb kiigazításokra lesz szükség. Nem lehet azt gondolni a döntéseket meghozók részéről, hogy az adminisztráció némi csökkentésével, az önértékelés ritkításával, esetleg béremelés ígéretének folyamatos hangoztatásával minden megoldható. Ez már régen nem bérkérdés (bár vannak kollégáink, akiknek a munkája ugyancsak megnövekedett, mégsem részesültek bérnövekedésben), az alapvető gondok megoldása ezen jóval túlmutat.

Az ágazati miniszter személyesen ment egyeztetni Miskolcra. Ebből is látszik, hogy a Herman Ottó Gimnázium pedagógusai hatalmas gátat szakítottak át. Feltehetőleg előkerült a találkozó során az is, hogy a valódi *billenési pont elérése, az oktatási rendszer összeomlása senkinek, egyetlen résztvevőnek sem érdeke. Pont ezért nem hagyhatjuk, hogy a lendület elfogyjon, a változtatni akarás elüljön, mert akkor jön majd az igazi összeomlás.

Ennek elkerüléséért együtt kell működni mindenkinek: nemcsak a politikusoknak innen és onnan, hanem minden érintettnek, új irányt szabva az oktatásnak. Ezért van ma felfoghatatlanul nagy jelentősége a miskolci kollégákhoz való csatlakozásnak. Azért, hogy kialakítsuk azt a tömeget, amely már megkerülhetetlen, s így elkerülhetetlenné teszi a változást.

Bán Mihály megyei elnökhelyettes, Pedagógusok Szakszervezete

*billenési pont: nagyjából az az állapot, amelynek elérésével a rendszer dőlése megállíthatatlan, mert a dőlés felgyorsul és átvált zuhanásba. ­A kifejezés használatos a fizikában és a társadalomtudományban is.


[fbcomments]