EKF · 2021.07.09.

A balatoni borrégió legjobb borai

A Balatoni Szövetség a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve 2021-ben új alapokra helyezte a balatoni borrégió rangos szakmai mustráját, a Balatoni Borok Versenyét.

Ennek köszönhetően az idei, sorrendben 18. megmérettetésre minden eddiginél több, összesen 92 termelő jelentkezett 360 borral.

A bírálat a Balatoni Szövetség szervezésében, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség szakmai segítségével június 11-én Balatonfüreden, a Hotel Annabellában volt.

Tungli Péter, a VEB2023 EKF gasztronómiai és borászati projektjeinek vezetője

A versenyen a balatoni borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát: érkeztek tételek a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről. Összesen 210 fehérbort, 65 vörösbort, 41 rozét, 10 gyöngyözőt, 9 pezsgőt és 15 kései szüretelésű bort kóstolt a szakmai zsűri. Az eredmények: 4 nagy arany, 53 arany, 236 ezüst, 53 bronz minősítés és 14 okleveles elismerés.

A díjátadón – amelyen egyúttal bemutatták a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program fehérborát, vörösborát és pezsgőjét, valamint Veszprém város idei borát – Porga Gyula polgármester köszöntő beszédében elmondta:

– Veszprémiként büszkék vagyunk a minket körülvevő balatoni borrégióra. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt borokból társadalmi zsűri választotta ki Veszprém város borát és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa borát a 2021-es évre. Laikusként kóstoltunk a díjnyertes borokból, így nem tudtunk hibázni, a saját ízlésünk szerint választottuk ki a legjobbakat.

Dr. Mészáros Gabriella zsűrielnök, nemzetközi borakadémikus kiemelte:

– A borversenyek fontosságát, létjogosultságát nem az érmek viszonylatában képzelem el. Legalább ilyen fontos, hogy a fogyasztóhoz a megfelelő üzenetek jussanak el.

Kiemelte a hat balatoni borvidék különleges adottságait, és felhívta a figyelmet a helyi fajták, az olaszrizlingek, juhfarkok, kéknyelűk megőrzésére.

A 18. Balatoni Borok Versenye fődíjas borai:

– A balatoni borrégió legjobb fehérbora 2021 címet a Tornai Pincészet Aranyhegy juhfark 2019. bora nyerte.

– A balatoni borrégió legjobb vörösbora a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Kokas merlot 2017. bora lett.

– A balatoni borrégió legjobb rozéja a Kányavári Borbirtok Cabernet sauvignon rozé 2020 bora.

– A balatoni borrégió legjobb pezsgője címet a Garamvári Szőlőbirtok Kft.

2017-es Lellei Furmint Brut pezsgője kapta.

– A balatoni borrégió legjobb desszertbora a Koczor Pincészet Aenigma furmint, szemillon, olaszrizling 2015 bora lett.

– A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a Fodorvin Családi Pincészet Aszófői Chardonnay 2020 bora kapta.

– Mészáros Gabriella, a bíráló bizottság elnökének különdíját a Borbély Családi Pincészet Bács-hegy Badacsonyi Olaszrizling selection 2017-es évjáratú bora nyerte.

– A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége különdíjat ajánlott fel, melyet kiemelkedően eredményes szerepléséért a Kányavári Borbirtok kapott.

Társadalmi zsűri választotta ki a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa borát és Veszprém város borát. A társadalmi zsűri tagjai: a veszprémi kötődésű Freund Tamás agykutató professzor, a Magyar Tudományos Akadémia Elnöke, Miklósa Erika operaénekes, Zoób Kati divattervező, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 EKF vezérigazgatója és Mészáros Zoltán, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési főtanácsadója.

Tungli Péter, a VEB2023 EKF gasztronómiai és borászati projektjeinek vezetője a díjátadón kiemelte:

– A VEB2023 EKF programban egy nagyobb régió kulturális felpezsdítéséért dolgozunk, amelynek része a borkultúra. Fontosnak tartjuk, hogy a legnagyobb régiós, összbalatoni borverseny mögé álltunk. A társadalmi zsűri által kiválasztott borokból protokolláris céllal vásárolni is fogunk.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa fehér bora kategóriát 2021-ben a somlói Tornai Pincészet Aranyhegy juhfark bora képviseli a 2019-es évjáratból, az EKF vörösbora 2021-ben a balatonkeresztúri Rubin Borászat Peripheria merlot 2017-es bora lett, pezsgő kategóriában pedig a Garamvári Szőlőbirtok Lellei Furmint Brut 2017-es methode traditionelle nyerte el az EKF pezsgője címet.

A Veszprém város bora 2021 címet a badacsonyi Villa Pátzay Borbirtok 2018-as Prémium Chardonnay bora nyerte.

A Balatoni Borok Versenye díjazott borait a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napokon külön standon kóstolhatja majd meg a nagyközönség augusztus 11. és 22. között.

A képen a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa pezsgőjének, vörösborának és fehérborának késztői. Fotók: Kovács Bálint

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!