Közérzet · 2023.03.16.

’48-as abszurd: ChatGPT megmondta

„Azt javaslom, hogy álljunk ki bátran a demokrácia és a jogállamiság mellett. Követeljük a korrupcióellenes harcot, az igazságos bírósági döntéseket, a sajtószabadságot és az emberi jogok tiszteletben tartását” – fogalmazott a Petőfi Sándor bőrébe bújt mesterséges intelligencia. ChatGPT beleállt a kormányba – viccelődött az Index. ’48-as kis magyar abszurd összeállításunk.

Az Index hírportál arra volt kíváncsi, vajon mit mondana Petőfi Sándor ma? A válaszhoz a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. A lánglelkű költő bőrébe bújt ChatGPT-vel a forradalmi beszéd mellé a mai Magyarországra érvényes 12 pontot is megíratták. ChatGPT-nek nincs félnivalója, még nem programozta át a KESMA, ezért kertelés nélkül kimondta:

„Ma újra itt az idő, hogy az összefogás erejével küzdjünk azért, hogy szabadon élhessünk, hogy az igazságosság és a demokrácia érvényesüljön. A hazugság és az elnyomás nem lehet a jövőnk.”


Európai szuperállam? Köszönjük, nem

Jól nézünk ki, kis magyar ’48-as abszurd, ahogyan a mesterséges intelligencia kivételével csaknem mindenki, de pláne a kormányoldal összevissza beszél a történelmi megemlékezés kapcsán. Bár Orbán Viktor ezúttal mérsékeltebben brüsszelezett, de azért a Kiskőrösön, Petőfi szülőházánál elmondott beszédéből nem hiányzott az aktuálpolitikai utalás, miszerint a magyarok fellázadnak, ha idegenek akarják megmondani nekik, hogyan éljenek, „és fellázadnak akkor is, amikor a világ hatalmasai Magyarországot be akarják olvasztani egy európai szuperállamba.”  

„Mi, magyarok nem hagyjuk, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a kezünkből” – összegezte a gyengébbek kedvéért. Az ész megáll. Milyen szabadság? Kinek a zászlaját akarja kicsavarni a kezünkből Brüsszel? Talán az oligarchákét? Orrba-szájba nyomatja a szégyenletes Brüsszel-ellenes videóját a kormány, ahol csak lehet. Mintha már szinte Brüsszel lenne okolható az ukrajnai háborúért. Mert „Brüsszelnek nincs béketerve”. Moszkváról, Putyinról egy rossz szó nem sok, annyi sem esik, se reklámban, se a szónoklatokban.

Az oroszok verték le a magyar forradalmakat

Pedig mellesleg valaki felidézhette volna, legalább a történelmi hitelesség kedvéért, hogy nem mások, hanem éppen az oroszok voltak azok, már 1848-ban is leverték a magyar forradalmat. 1848/49 évfordulóit hosszú időn át az átkosban nyilván ezért sem lehetett ünnepelni. Meg kell nézni a történelemkönyvekben, közel kétszázezer orosz katona segítségével verte le a magyar forradalmat Haynau táborszernagy 1849 júniusában. A muszkák akkor még jöttek és mentek. Csak besegítettek. Folytatásként azonban a második világháború végén szétlőtték Budapestet és azután 1956-ban még rádupláztak és ittfeledkeztek. Ilyen történelmi előzmények után a magyar kormánytól most civilizált körökben azt kell hallgatni, hogy Putyin utolsó európai bástyája vagyunk. Pontosabban, úgy mondják, hogy Orbán utolsó európai bástyája Putyinnak.

Putyin békegalambjai

És ez a bástya most negyvennyolc kapcsán is békéért kiált. Nem Putyinra mutogatva, hanem Brüsszelre, a Nyugatra, amely állítólag egyre inkább belelovalja magát a háborúba. Kíváncsian vártuk, hogyan kötik össze a kormányszónokok a békefrázisokkal a szabadságharc fogalmát. Fényesebb a láncnál a kard?!

Csák János kulturális miniszter simán megoldotta ezt a problémát, a Nemzeti Múzeum kertjében a maga kedvére értelmezve a történelmet: „A béke fontosságát ma a szomszédban dúló háború árnyékában nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha ez a háború elszabadul, akkor mindent elpusztíthat, Európát is. Ma az a bátorság Európában, hogy kimondjuk, mi békét akarunk” – hangoztatta Csák János. Ami óriási csúsztatás, mert ki ne akarna békét? Mindenki békét akar. Csak kérdés, hogy milyen áron? Részletezni kellene ezt is.

’48-as abszurd, ’48-as abszurd: ChatGPT megmondta
Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Utóirat: Az igazgató betiltotta a budapesti Budenz általános iskola március 15-ei ünnepségét, mert elhangzott Petőfitől az Akasszátok fel a királyokat, amiről szerinte Orbánra gondolnának a nézők – tudta meg a 444.hu. A ’48-as kis magyar abszurd ezzel megkoronázva.

Illusztráció: Fillér Márton / Telex


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]