Közérzet · 2022.01.12.

20k22 – Jelentkezzen szavazatszámlálónak!

Ha ön is olyan országban szeretne élni, ahol a választások tisztasága alapvető érték, és úgy érzi, ebben segítene is, itt a lehetőség! Jelentkezzen szavazatszámlálónak a 20k22 projektnél, és támogassa munkájával a demokráciát!

A 20k22 projekt célja, hogy 2022-ben minden szavazókörben legalább kettő, az ellenzéki összefogást támogató szavazatszámláló őrködjön a szavazás tisztasága felett.

Kikből áll a 20k22 projekt?

A 20k22 projekt tagjai a legkülönfélébb iparágakban dolgozó tapasztalt magyar szakemberek. A közel százfős csapat egy éve foglalkozik e kezdeményezéssel, ma már a Tiszta Választásokért Alapítvány önkénteseiként. Magyarország számos szegletében élő közreműködő tagjaik a kormányváltó pártokkal és számos civil szervezettel együttműködve a teljes folyamatot támogatják:

  • a szükséges 20 ezer szavazatszámláló toborzását, képzését,
  • szavazóköri beosztását és delegálási folyamatát,
  • a választás napjának informatikai és egyéb önkéntes infrastruktúráját,
  • valamint szükség esetén az esetleges rendellenességek regisztrálásának támogatását és a jogorvoslati folyamat koordinálását.

Miért fontos ez az ügy?

Bár a szavazatszámlálók felkészítését az eskütétel során hivatalos úton is és – magas színvonalon – civil szervezetek közreműködésével is segítik, a magyar választások lebonyolításának hiányosságaira, problémáira több független jelentés is rámutat. A 2018-as országgyűlési választásokat követően rendellenességek sorát tárták fel. Ezek egyik oka az volt, hogy a szavazatszámláló bizottságok 40 százalékában egyáltalán nem volt, vagy nem volt elegendő ellenzéki szavazatszámláló. Ezért nem valósult meg országszerte a választások lebonyolításának kiegyensúlyozott törvényességi felügyelete, hiszen nem minden szavazókörben képviselt minden oldalt 2–2 szavazatszámláló. A Tiszta Választásokért Alapítvány önkénteseiként a 20k22 projekt tagjai azon dolgoznak, hogy 2–2 felkészült szavazatszámláló járuljon hozzá a választás törvényes lebonyolításához az ország tízezer szavazókörében.

Húszezer ember az ország tízezer pontján egy teljes napon át. Ezen a linken jelentkezhet szavazatszámlálónak.

Fotó: szabadeuropa.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!