EKF / Közérzet / Sport · 2021.05.06.

2023 EKF – Futókör lesz a Jutasi lakótelepen

Egy 3500 méteres futókör és a hozzá kapcsolódó közösségi funkciók létesítésének tervét jelentették be mai sajtótájékoztatójukon a Veszprém–Balaton 2023 EKF program képviselői és városunk polgármestere. A Jutasi úti lakótelepen megvalósuló beruházás közösségi tervezése május 17-én veszi kezdetét, várják a véleményeket.

Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program kormánybiztosa elmondta, hogy maga is a lakótelepen nőtt fel, ismeri a helyi hagyományokat, emblematikus helyeket és történeteket, amik a városrész lakóinak közösségét összekötik. Kiemelte, hogy az EKF-program ezekre a hagyományokra épít és arra törekszik, hogy az itt élő emberek a jövőben még öntudatosabb és büszkébb veszprémi polgárokká váljanak.

Porga Gyula polgármester azt hangsúlyozta, hogy az EKF-program sikerének kulcsa a lakosság aktív részvétele a véleményformálásban. Az itt megvalósuló beruházások 2023 után, az Európa Kulturális Fővárosa cím viselését követően is itt maradnak és a helyi közösség javát szolgálják, tehát a jövő formálása itt és most zajlik.


A Jutasi úti lakótelepen egy hosszanti, a teljes városrész területét átfogó, önmagába záródó futópálya és gyalogos útvonal megépítését tervezi a Zrt. A 3500 méteres gyűrű által körülvett térben kültéri sporteszközök, játékok, padok, asztalok láncolatát alakítják ki, amely mentén új közterek, a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas területek jönnek létre. Kiterjedése miatt az egész városrészt érintő beavatkozásról van szó. Az új útvonal figyelembe veszi a meglévő adottságokat, az intézmények elhelyezkedését, a lakótelep közlekedését és parkolási lehetőségeket is kis mértékben átalakítja, biztonságosabbá teszi – olvasható a hivatalos sajtóanyagban.

Huszti László, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program projektmenedzsere elmondta, hogy az elképzelést a közösség bevonásával, úgynevezett közösségi tervezéssel szeretnék véglegesíteni. Május 17-től egy online kérdőív kitöltésével mondhatják el a városlakók a véleményüket, tehetnek javaslatot, jelezhetik a felvetődő problémákat és az általuk fontosnak tartott értékeket. Június elején önkéntesek is járják majd a városrészt, akik személyesen kérdezik az embereket ugyanerről, de lesznek közösségi tervezési alkalmak is az érintett parkokban felállított sátraknál, standokon. A programnak ezt a szakaszát július 5-én zárják, ezt követően köztéri kiállításokon összegzik a tapasztalatokat.

Huszti László, Porga Gyula és Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón. Fotó: a szerző


[fbcomments]