Közérzet · 2016.01.02.

2016 – Útdíjak és kedvezmények

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.-től kapott információk alapján új matricát 2016-ban nem vezetnek be és az árak sem változnak. Két tavaly átadott útszakasz – az M85 és az M43-as – viszont fizetőssé válik.

A NÚSZ Zrt. szerint több  dologra is érdemes figyelni a vásárlás és felhasználás során, hogy a későbbiekben senkit ne érjen kellemetlen meglepetés, nem várt büntetés.


Győződjünk meg arról, hogy a megfelelő díjkategóriára szóló matricát vettük meg. Így a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsira, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra és a lakóautókra a D2 kategóriában kell megváltani az úthasználati jogosultságot, még akkor is, ha egyébként a D1 és D2 országos matricák ára azonos. A vonatkozó szabály szerint ugyanis a nem megfelelő díjkategóriára szóló matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és bírsággal jár.

Fontos hogy a vásárlás során, még a fizetés előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy helyesen írtuk-e a rendszámot, a felségjelzést és az érvényességi időt. Jó tudni, hogy ha matrica nélkül autóztunk fizetős sztrádán, és később veszünk – mondjuk éves – matricát, az nem mentesít a bírságolás alól.

A büntetés tételei személyautók esetében 30 napon belül 14 875, 30 napon túl 59 500 forint. A buszoknál a 30 napon belüli pótdíj közel 66 900, 30 napon túl pedig 267 700 forint.

2016-ban új kedvezmények is megjelennek a rendszerben, ezek a mozgáskorlátozottakra és a négy vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosokra vonatkoznak. Az éves matrica esetében nincs kedvezmény, viszont a tíznapos matricát 5950 forint helyett 2975 forintért, a havi matricát 9560 helyett 4780 forintért, a megyei éves matricát pedig 10 ezer helyett 5 ezer forintért vehetik meg. A kedvezmény lehetővé teszi, hogy a jogosultak a személyautókra vonatkozó matricával használják hétszemélyesnél nagyobb autóikat is a gyorsforgalmi utakon. A kedvezményt a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkezők, továbbá a nagycsaládosok vehetik igénybe, utóbbiak a legalább négy gyermek után járó családi pótlékról szóló igazolással.

Ingyenes szakaszok 2016-ban:

Az M0-s, az 1-es főút és az M5-ös között, az M4-es (4-es főút) és az M3-as között, Megyeri híd (11-es és a 2-es főút között), az M31-es (Maglód, Pécel, Kistarcsa, Gödöllő környéke) végig, M4-es autóút (4-es főút) Vecsés és a Liszt Ferenc reptérre vezető út közötti szakasza, az M60-as sztráda Pécs délnyugati elkerülő szakasza (az 58. és 5826. számú utak között), az M86-os (Szombathelytől Répcelak felé vezető) autóút, az M8-as autópálya (dunaújvárosi Pentele híd és az odavezető szakaszok), az M9-esnek a 6-os főút és az 51. számú főút közötti szakasza (Szekszárd–Sükösd, Dusnok), az M9-es (61. számú főútjelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.

(További részleteket a NÚSZ honlapján olvashatnak.)


[fbcomments]