Közérzet · 2023.01.02.

180 KILOMÉTER – Tudásmenet az oktatásért

Elindultak Miskolcról, hogy 180 kilométert gyalogoljak a fővárosba azok a tanárok és szülők, akik hatnapos tudásmenettel kívánják felhívni a figyelmet az oktatás problémáira. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanítanék és a noÁr Mozgalom összefogásából született tudásmenet keretében minden közbeeső településen megállnak, hogy találkozzanak a helybéli pedagógusokkal.

A kormány semmit sem teljesített a pedagógusok 9 pontos követeléséből (tanszabadság, az alaptanterv átalakítása, 45 százalékos béremelés stb.) az elmúlt évben. Mi több, gúnyos megjegyzésekkel minősítették őket, sőt tizennégy tanárt állásából is felfüggesztettek. Pintér Sándor, aki úgymond „nem ért az oktatáshoz”, új teljesítményértékelés alapján alakítja ár a bérrendszerüket. Erről a szakszervezetek semmilyen tervezetet nem kaptak, viszont ígértek nekik helyette társadalmi egyeztetést mielőtt tavasszal a parlament elé kerül.

Tényleg nem marad tanár, és nem lesz utánpótlás sem. Abban bízunk, hogy egyszer le fog esni a tantusz a kormányzatnak, hogy a fejükre omlik az egész közoktatás” – reagált a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége a történtekre. Az Akadémia a köztársasági elnök segítségét kérte az elbocsátott tanárok visszavételére, a kormányfő viszont megrökönyödött, szerinte ez volt az első alkalom, hogy az MTA nyílt törvénysértésre szólítja fel a kormányt.


A tanárok számára 2023 reálbércsökkenéssel kezdődik, mert januártól tíz százalékkal emelik ugyan pótlékukat (nem az alapbérüket!), miközben húsz százalék feletti az infláció, az élelmiszerek ára több mint negyven százalékkal drágult. A hangzatos ígéretek ennek 21 százalékos kiegészítéséről szólnak, ha megjönnek az uniós pénzek. Ez persze nincs leírva, így azt sem tudható, hogy januártól visszamenőlegesen megkapják-e az ígért teljes emelést.

Tíz évvel az éhség menete után, amely ugyancsak északról indult, hétfőn reggel a tudásmenet maroknyi csapat kelt útra. Téli szünetüket, pihenésük idejét áldozzák fel. Miskolcról a Herman-gimnázium elől kezdték meg figyelemfelkeltő vonulásukat. Anno az intézmény munkatársai emelték fel először nyilvánosan szavukat a közoktatás átalakításáért. És a Hermanban függesztették fel az országban először a tiltakozások szervezése miatt az egyik igazgatóhelyettest. A cél a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium, amely szintén első (bár arról örömmel mondanának le). Szeptember végén a belvárosi intézményből öt tanárt bocsátottak el polgári engedetlenség miatt.

tudásmenet, 180 KILOMÉTER – Tudásmenet az oktatásért

A tudásmenet nyitott, bárki csatlakozhat hozzá, hogy közösen vitassák meg az oktatási tapasztalataikat. Ezekről videókban számolnak majd be, illetve aki követni szeretné útvonalukat, az alábbi linkre kattintva megteheti.

Vezető képünkön: Elindult a tudásmenet az oktatásért a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól. Fotó: népszava


[fbcomments]