Szórakozás / Kultúra · 2019.11.04.

15. PANNONFÍLING – Rövidfilmek hosszú napja

Hazai és határon túli alkotók rövidfilmjeit láthatja a közönség, beszélgethet a zsűrivel és a filmesekkel a 15. Pannonfíling Mozgóképes Találkozón.

A fesztivál továbbra is népszerű a hazai filmesek körében. Az előzsűrizés során ötvennél is több nevezés közül választották ki a versenyprogram 29 rövidfilmjét, amelyek november 9-én délelőtt 10 órától egészen estig láthatók a veszprémi Expresszó Klubban.
Idén is változatos alkotások várják a közönséget a Pannonfílingen, legyen az krimi, szatirikus kisjátékfilm, disztópikus sci-fi, vagy dokumentum- és riportfilm.
– A versenyprogram filmjein jól látni, hogy az alkotók kritikus szemmel tekintenek környezetükre, reflektálnak a társadalmi változásokra, azaz a filmeken átjön a pannon életérzés, a „pannon fíling” – mondták a szervezők, Dósay Norbert és Németh Csaba.
A találkozó másik erőssége a vetítéseket meg-megszakító beszélgetés, amikor a szakmai zsűri a nézőkkel és a filmek alkotóival közösen megvitathatja a látottakat. Így a filmesek közvetlen visszacsatolást kapnak a munkájukról, és a közönség is bepillanthat a filmkészítés kulisszái mögé.
A 15. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó zsűrijének tagjai: Can Togay filmrendező, forgatókönyvíró, színész, Palóczi Zita forgatókönyvíró és Vranik Roland filmrendező, forgatókönyvíró.
A szakmai zsűri a három legjobb rövidfilmnek járó díjról dönt, és a közönség is szavazhat a kedvencére. Emellett egy különdíjat is kiosztanak a fesztiválon. Az utóbbi években a legviccesebb, a legromantikusabb, a legfélelmetesebb alkotást, vagy a legjobb portréfilmet jutalmazták külön.
– Idei különdíjunk a PannonFuture nevet kapta. Azok a filmek versenyeznek érte, amelyek valamilyen módon a jövőről szólnak. Lehet a közeli, vagy a távoli jövő a középpontban, boncolgathat társadalmi kérdéseket, vagy egyéni sorsokat, lehet sci-fi, kisjátékfilm, dokumentumfilm, vagy akár coming of age-film is – részletezték a főszervezők.
A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó ingyenesen látogatható, a rendezvényt a VeszprémFest Veszprémi Kultúráért Alapítvány és a város önkormányzata támogatja.[fbcomments]