Közérzet · 2016.05.09.

1+5 – Javaslatok a kormányfőnek

Kész Zoltán márciusban levélben hívta meg Veszprémbe Orbán Viktor kormányfőt, aki kedden, a Modern városok program keretében érkezik városunkba. „Modern Veszprém nem létezik modern Magyarország nélkül” – emelte ki hétfői sajtótájékoztatóján a független országgyűlési képviselő. „Minden forintnak örülünk, ami városunkba érkezik, de ez a mi adónkból befolyt közpénz, amelyért mi dolgoztunk meg, nem pedig Orbán Viktor ajándéka.”

Kész Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta: örül, hogy a miniszterelnök maga cáfolja a Fidesz által terjesztett nézetet, miszerint ellenzéki képviselő megválasztása esetén elapadnak az állami források. „Veszprém és környéke tavaly bebizonyította: az itt élők szavazatai nem vásárolhatóak meg” – jelentette ki. „Az Orbán Viktornak írt meghívólevelemben veszprémi fejlesztések támogatására kértem őt, most ezek kiegészítéseként 1+5 pontos intézkedési tervet ajánlok a miniszterelnöknek. Egy pontot a modern Veszprémért, további öt pontot a modern Magyarországért.

A Kész Zoltán által ismertetett intézkedési terv a következő:

„1. Fejlesztések Veszprém érdekében. A veszprémiek biztonsága érdekében mára elkerülhetetlen a 8-as út Veszprémet elkerülő déli szakaszának négysávosítása. Várjuk továbbá a húszemeletes rekonstrukciójának korábban beígért támogatását és az intermodális pályaudvar megvalósítását. További igény a Petőfi Színház felújítása, a Dohnányi zeneművészeti szakközépiskola zavartalan működésének biztosítása és egy új városi uszoda építése.

2. Helyreállított önkormányzatiság. Ne Budapestről mondják meg, mi jó a helyben élőknek! A jelenlegi kormányzat a helyi döntéshozatal leépítésén dolgozik, elveszi a települési önkormányzatok, így a helyben élők jogait. A Klik már bizonyította, hogy az esztelen centralizálás bukás. Az önkormányzatoknál most olyan informatikai rendszer bevezetését tervezi a kormány, amely által a kabinet központilag nyúlhatna bele az önálló, választott vezetők által irányított települések gazdálkodásába, és példátlan elbocsátásokat hozna.

3. Korrupció felszámolása. Habony Árpád, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és társai; víkendház mellé épülő stadion és kisvasút, számon sem tartható méretű és mennyiségű földek és kastélyok megkaparintása jellemzi a Fidesz kormányzását, amelynek vezetője és egyszemélyi felelőse Orbán Viktor. Miniszterelnökként mindent meg kellene tennie a korrupció felszámolására, a lopásgátlásra. Hogy a probléma mennyire súlyos ma Magyarországon, azt jelzi: bár korábban Veszprém mentes volt a korrupciós ügyektől, ma már városunkban is a lopástól hangos a közélet. Veszprémi szálak bukkannak fel az Új Nemzedék Központ korrupciógyanús ügyei körül ugyanúgy, mint ahogy rendőrségi feljelentést kellett tenni az önkormányzat Intézményi Szolgáltató Szervezeténél történt esetek kapcsán is.

4. EU-tagság megerősítése. Veszprém felvilágosult, büszke, nyugatias város, így azt várjuk, hogy a Fidesz vezetőjeként Orbán Viktor is elhatárolódik az emberek halálra gázolását nyilvánosan hirdető párttársától, Stiegelmaier Józsefné önkormányzati képviselőtől. A miniszterelnök ezzel megerősítheti: Magyarország igent mond Európára, Magyarország igent mond az Európai Unióra.

5. Félelemmentes közszolgálatiság. Ma félelem uralkodik az állami szektorban dolgozók körében. A Fidesz-adminisztráció igyekszik megfélemlíteni azokat, akik együttműködnek velem, de azokat is, akik nem hajbókolnak a Habony-Orbán rezsimnek. Az emberekben azonban egyre nagyobb a düh, a kétségbeesés, és egyre többen vállalják a korrupt kormány elleni véleményüket. A miniszterelnök vegye észre a valóságot, és szavak helyett tettekben is álljon ki a független közszolgálatiság mellett, ahol senkinek sincs félnivalója politikai függetlensége miatt.

6. Népszavazás intézményének erősítése. A kormányzat népfelhatalmazás nélkül igyekszik kiírni az EU-tagságunkat megkérdőjelező népszavazást. Mint szintén népszavazást kezdeményező, felszólítom a miniszterelnök urat, hogy ne trükközzön! Kérdését a kormány helyett magánszemélyként adja be, és gyűjtse össze a kérdéshez szükséges 200 ezer érvényes aláírást. Ha nekem sikerült jóval a leadási határidő előtt már 150 ezret gyűjteni, talán neki is sikerülni fog. Továbbá tegyen meg mindent, hogy a három népszavazást egyszerre írják ki.”


[fbcomments]