Közérzet · 2022.09.08.

II. ERZSÉBET – Egy igazi királynő volt

Elhunyt a világ legkötelességtudóbb asszonya, a Brit Nemzetközösség vezetője, II. Erzsébet. Ereiben magyar vér csörgedezett híresen szép ükanyja, Rhédey Klaudia révén.

A brit uralkodó halálával történelmi korszak zárult le nemcsak Nagy-Britanniában, hanem szerte a világon. A legismertebb monarchiák egyikének királynője távozott. Amikor 1952 februárjában 25 évesen hirtelen trónra kellett lépnie, még hét nemzetközösségi ország királynője lett. Azóta birodalma ugyancsak megcsappant, több ország elnyerte függetlenségét. A világ viszont még inkább tiszteli, tisztelte őt.


II. Erzsébet életét azóta fotósok, operatőrök hada rögzítette. Hétköznapjai során szinte alig volt olyan esemény, amelyről a közvélemény – előbb vagy utóbb – ne értesült volna. Személyiségének megfejtésére több dokumentum- és játékfilm is készült. Sokan tisztelték pontosságát, kedvelték humorát, de a legtöbbször azt az elszánt következetességet és kötelességtudást hangsúlyozták, amellyel mindenkor teljesítette a kötelességét. Húga egyszer elszólta magát: könnyű annak, akinek megengedték a szerelem luxusát, mi több, választottjával évtizedeket élhetett házastársként.

Erzsébet ebben ükanyjára, Rhédey Klaudiára ütött. Az ő idejében, az 1800-as évek elején arisztokrata körökben szokatlan volt a szerelmi házasság. A szépséges grófnő választottja révén kerülhetett királyi körökbe, s így lehetett unokája és dédunokája is angol király. II. Erzsébet büszke volt ősanyjára, az 1993-as magyarországi látogatásán az Országos Széchenyi Könyvtárban személyes kiállítást is rendeztek számára róla. Mindketten imádták a lovakat. Rhédey grófnő lovasbalesetben halt meg.

Amikor az első Gizella-napokat terveztük Veszprémben, lovakkal is csábítottuk volna a brit uralkodót. Az akkori polgármester, Dióssy László lelkesedett a romantikus ötletért, hogy hívjuk meg a királynék városába az európai királyi házak asszonyait. Erzsébet meghívásának gondolatával csak eljátszadoztunk, de az idő tájt protokollismereteink még elég hiányosan voltak a royalokkal kapcsolatban. Álmodoztunk, de… Azután azzal vigasztaltuk magunkat a szervezőkkel – elsősorban természetesen a hölgyekkel –, hogy nem is jöhetne Erzsébet, hiszen ő nem NÉ, hanem NŐ. Igazi királynő.

Aki méltóságát megőrizve halt meg kedvenc kastélyában. Lelke mélyén mindig az az egyszerű, csöndes, természetért rajongó ifjú maradt, aki évtizedekkel ezelőtt kénytelen volt vállalni a világ egynyolcadának irányítását.

II. Erzsébet királynő ükanyja Rhédey Klaudia grófnő, kinek unokája angol királyné lett. Anyakönyvezett Rhédey Clodina, Susanna Erdőbényén született 1812-ben. Házassága révén Teck hercegnéje, Hohenstein grófnő, a mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja, II: Erzsébet brit királynő ükanyja. Egyetlen fia, Ferenc 1837-ben Teck herce­ge lett, így királyi családból választhatott ma­gának feleséget. A szemérméről híres Viktória angol királynő unokanővérét, Mária Adelaida cambridge-i hercegnőt vette el. Lánya Viktória királynő unokájával, Albert walesi herceggel lépett frigyre. Annak halála után sógorához, György yorki herceghez ment feleségül, aki 1910-től V. György néven lépett az angol királyi trónra. Így Rhédey Klaudia grófnő unokája és dédunokái, Edward és György herceg is királyként irányították a brit birodalmat. György király idősebbik lánya a most elhunyt II. Erzsébet.

Az archív felvételen II. Erzsébet egy zsákbafutó versenyt néz. Jobbján a férje, Fülöp herceg, balján a fia, Károly herceg. Fotó: M4 Sport


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]