Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több mint 800 ezer ember hal meg öngyilkosságban. Vagyis minden 40. másodpercben valaki véget vet az életének. Szeptember 10-e az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A világnap mottója ebben az évben: Adj egy percet az életért!

Világviszonylatban a 15–29 évesek körében a második helyen szereplő halálok az öngyilkosság.

Magyarországon 2013-ban a KSH adatai szerint 2093-an haltak meg öngyilkosságban, a kísérletezők száma ennek kb. a tizenötszöröse. Náluk pedig még sokkal többen vannak azok, akik öngyilkosságon gondolkodnak. Ezeket az embereket és családjukat, kollégáikat, barátaikat egybevéve egy olyan problémáról van szó, amely közvetlenül vagy közvetve nagyon sok embert érint. (Becslések szerint minden öngyilkosság hat további embert érint közvetlenül.) Ez annak ellenére van így, hogy az öngyilkosság megelőzhető.

A fentieket abból a blogbejegyzésből idéztük, amelyet Bérdi Márk, a Péterfy Sándor utcai kórház Krízis Intervenciós és Pszichiátriai Osztályának pszichológusa tavaly írt a világnap kapcsán. A teljes cikk itt olvasható. Szintén Bérdi Márk oszlatja el az öngyilkossággal kapcsolatos tévhiteket itt. A témával kapcsolatos írásaink itt, itt és itt olvashatók.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége idén is szakmai programokkal hívta fel a figyelmet közös felelősségünkre e sajátos életvédelemben. Programjaik célja, hogy felhívják a figyelmet a család és a segítők összefogásának szerepére az öngyilkosság megelőzésében.

 

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Hozzászólások

hozzászólás