Ma van a menekültek világnapja. Május 27-i aláírással tette közzé Ferenc pápa a migránsok és menekültek 2019-es világnapjára írt üzenetét Nemcsak migránsokról van szó címmel. Az Afrikai Egységszervezet indítványára 1975. június 20. óta minden évben megtartották az afrikai menekültek napját, arra emlékezve, hogy 1974. június 20-án életbe lépett az egységszervezet vezetőinek megállapodása.

Ehhez csatlakozott az ENSZ közgyűlése azzal, hogy ezt a napot a menekültek világnapjává nyilvánította. 2001-ben tartottak először e napon rendezvényeket, amikor a menekültek helyzetére hívták fel a figyelmet világszerte.

Május 27-i aláírással tette közzé Ferenc pápa a migránsok és menekültek 2019-es világnapjára írt üzenetét Nemcsak migránsokról van szó címmel. A pápa a „migránsok korszakának” nevezi a jelen kort, éppen ezért harcolni kell a megsegítésüket ellehetetlenítő globális közömbösséggel szemben. A szentatya menekültek világnapi üzenetét ezen a linken olvashatják el.

Mondják: a menekültek olyan emberek, akik a lábukkal szavaznak. Ha így van, akkor Magyarországon a XVIII. század elejétől, s aztán, fokozott ütemben, a XIX. század közepétől sűrűn voltak „szavazások”. Az utóbbi 150 évben egyik emigráció követte a másikat – a nagy, másfél milliós amerikai kivándorlásról nem is szólva – csupán a politikai motivációjú emigrációk sorában: 1849-ben, a szabadságharc után, 1919 elején, az első Magyar Köztársaság és 1919 közepén, a Tanácsköztársaság bukása után, 1945 elején, a vesztett háború és 1948-ban a demokrácia elvesztése, és 1956 őszén, a forradalom leverése után. Ha ehhez hozzávesszük az első jelentős menekülési hullámot, ami a kurucok felkelését követte, akkor történelmileg nem is hosszú idő, két és fél évszázad alatt hétszeres magyar emigrációról beszélhetünk. Nem ismerem eléggé más országok történetét ahhoz, hogy azt mondhassam: mi, magyarok aranyérmesek volnánk az emigrációk olimpiászán, de aligha tévednék nagyot, ha azt megkockáztatnám, hogy a díjazottak hármas emelvényére mindenképpen felkerülnénk. (Részlet Méray Tibor Kossuth-díjas magyar író, újságíró, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja Három emigráció című művéből.)

Hozzászólások

hozzászólás