Befejezte az aktív versenyzést, hivatalosan is visszavonult Tóth Lívia, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club legeredményesebb sportolóinak egyike.

A 39 esztendős futó még a Simonyi iskolában ismerkedett meg az atlétikával, Kungl József edző látta meg benne a tehetséget. Először magasugrással foglalkozott, szép eredményeket ért el, például az országos serdülő bajnokságon ezüstérmet szerzett 13 évesen.

Nevelőedzője is támogatta abban, hogy részt vegyen a futóedzéseken is, mert ebben a szakágban is komolyan számoltak vele. Egy év múlva került át Koós-Hutás László csoportjába, ahol augusztusban kezdte meg az edzéseket, szeptemberben pedig már ezüstérmes volt az országos bajnokságon. A következő évben pedig 1500 és 800 méteren már magyar bajnoki címet ünnepelhetett. Az igazi áttörést a 2001-es amszterdami junior Európa-bajnokság hozta meg, ahol második helyezést szerzett 3000 méteres akadályfutásban.

Tanulmányait a Simonyi iskolában kezdte, a Vetési Albert Gimnáziumban érettségizett, majd a Pannon Egyetem Környezettudományi szakán szerzett diplomát. Lívia a sport mellett az iskolában is kiemelkedő teljesítményt nyújtott: első helyet ért el az Országos Tudományos Diákköri Konferencián biológia szekcióban a hidrobiológia tagozaton. Tanulmányait a Magyar Olimpiai Bizottság is támogatta.

Mindeközben a sportpályán is fantasztikusan teljesített. Folyamatosan tagja volt a korosztályos válogatottaknak, később pedig a felnőttek között a nemzetközi mezőnyben is kivívta magának a rangot, az elismerést, hiszen a legkomolyabb világesemények állandó szereplője lett.

Legszebb sikerei egyikét 2005-ből jegyezzük, amikor az atlétikai világdöntő (World Athletic Final) Grand Prix döntőjében Monte-Carlóban negyedikként végzett 3000 méteres akadályfutásban, ma is érvényes országos csúccsal (9:30.20). Ennél jobb eredményt sem előtte, sem utána magyar atléta nem tudott elérni ebben a számban.

Ugyanebben az évben a törökországi Izmirben megrendezett egyetemi és főiskolás világbajnokságon, az Universiadén győzni tudott, amely a teljes magyar csapat (minden sportágat beleértve) egyetlen aranyérme volt.

Tóth Lívia számos alkalommal végzett dobogós helyen Grand Prix-versenyeken, három világbajnokságon, két Universiadén, négy Európa-bajnokságon is részt vehetett.

Ha csak az eredményeit nézzük: háromszoros Európa Kupa győztes, hétszeres országos felnőtt csúcstartó, huszonkétszeres magyar bajnok, 2005-ben az Év magyar atlétanője.

Elképesztő csúcsot tart azzal, hogy 2002 és 2010 között fő számában, 3000 méter akadályon és a középtávfutó számokban hazánkban veretlen volt. A már előbb is említett országos rekordja 3000 méter akadályon a mai Diamond League (Gyémánt Liga) sorozatban is elegendő lenne az első nyolc hely valamelyikéhez.

Bevallom őszintén, van bennem hiányérzet a pályafutásom kapcsán – mondta a klasszis. – Azt nagyon sajnálom, hogy sem a 2008-as, sem a 2012-es olimpián nem tudtam részt venni, annak ellenére, hogy az ötkarikás játékokat megelőző években sokkal jobbat futottam, mint a kvalifikációs szint. Ráadásul többször a balszerencse is megakadályozott abban, hogy jó eredményt érjek el. A mai napig élénken él bennem a 2006-os Európa-bajnokság, ahol megsérültem az előfutamban. Továbbjutó helyen álltam, de az utolsó öt méterhez érve elszakadt a combhajlító izmom. Aztán a berlini világbajnokságon az egyik akadálynál elesett az egyik riválisom, s nem tudtam kikerülni, bár felálltam, végül nem tudtam tovább jutni. Ezek olyan események voltak, amik itt maradtak bennem, s tudom, hogy szép eredményeket értem el, de ezek miatt nem lehetek maradéktalanul elégedett

A 2005-ös, már említett Monte Carló-i eredményét azért is tartja kimagaslónak, mert abban az évben csak a legjobbak vehettek részt a döntőn.

Egy speciális számítást alkalmazott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, vagyis súlyozták az eredményeket és az év legjobb hat eredménye alapján hívták meg a résztvevőket. Így csakis az egész évben stabilan teljesítő sportolók vehettek részt a különböző számokban. Sajnálom, hogy már megszüntették ezt a számítási módot, szerintem ez volt a legobjektívabb mérce.

Tóth Lívia két számban is magyar csúcstartó, 3000 és 2000 méter akadályon is.

Azért vannak a csúcsok, hogy azokat megdöntsék. Hosszú évekig senki sem tudott a két számban megközelíteni, de most Gyürkés Viktória kiváló eredményeket ér el. A 2000 akadályon 6:11.63-as a rekordom, ő nemrég egy másodperccel futott csak gyengébbet, és 3000 akadályon is nagyon közel van már hozzám – magyarázta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságán tevékenykedő Lívia.

A VEDAC májusi küldött-közgyűlésén a klub vezetősége pályafutásának elismeréséül hivatalosan és jelképesen visszavonultatta Tóth Lívia mezét, melyen születési dátumának második két számjegye, a 80-as szám szerepel, ami jelképezi azt is, hogy évfolyamának legkiemelkedőbb versenyzője volt.

A visszavonult futó elárulta, valószínűleg sosem tudja abbahagyni a sportot, a mai napig rendszeresen edz, heti négyszer–ötször, de már nem versenyez.

Lehet, hogy jövőre benevezek egy-két veterán viadalra, lenne hozzá kedvem. Aztán majd meglátjuk – jegyezte meg.

Hozzászólások

hozzászólás