Milliárdok röpködnek körülöttünk: most épp 2,1. Ennyiért tett szert a legnevesebb aukciósház decemberi árverésén a Szépművészeti Múzeum Stuart Mária Henrietta hercegnő képmásáért. 

Minden művészi alkotásnak örül az ember, azok befogadása emeli lelkét. A legújabb állami szerzemény a bájos angol királylányka képe a lovaggá ütött Anthony van Dyck fényes portréján. A flamand festőnek nem adatott hosszú élet, életműve mégis hihetetlenül gazdag, csak az angol királyi udvar megrendelésére 40 képet készített I. Károly királyról, a feleségéről harmincat, a családról vagy tízet. Ezek egyike a Szépművészeti Múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű műtárgyvásárlása révén decemberben került a magyar állam tulajdonába 2,1 milliárd forintért. Állítólag ez nagyszerű üzlet, alig volt fölötte a kikiáltási árnak. A kép értékét a hozzáértők 5–9 millió font közé tették, potom 5,85 millióért szinte ingyen hullott az ölünkbe, tudtuk meg a Népszava írásából.
Baán László főigazgató a portrét is bemutató kamarakiállítás megnyitóján elmondta, hogy a 158×108 centiméteres alkotás megszerzése történelmi pillanat: ilyen színvonalú műtárgy ma már ritkán kerül a piacra, hiszen a régi mesterek hasonló minőséget képviselő munkáit többnyire már múzeumok őrzik.
Ilyen példának okáért az a Louvre-ban látható van Dyck kép, amelyen a valóságban 150 cm magas I. Károly vadászat közben éppen leszáll a nyeregből. Klasszikus alkat, páratlan elegancia, megfellebbezhetetlen tekintély, a magasabb kultúra légkörét árasztja. Jól látható: nagy pártfogója a művészeteknek, valóban a királyok Isten rendelte jogán uralkodik. Nem csoda, hogy nagy becsben állt az udvarnál az olyan festő, aki mindezt vásznain érzékeltetni is tudta.

Meggyőződésem, hogy mégsem ezért a nagyszerű képért váltanak jegyet az érdeklődők a Louvre-ba, s attól tartok, nem a királylány portréjáért keresik fel majd a Szépművészetit sem, mely tulajdonol már két képet a flamand alkotótól, sőt még egyet, amelyiknél a szakértők szerint „nem zárható ki van Dyck közreműködése”.

A témáról részletesebben itt.

 

Hozzászólások

hozzászólás