Percről percre változik, hogy melyik körzetben ki egyezett meg kivel a visszalépésekről. A Veszprém 2. számú választókerületben (Várpalotától Balatonfüred utánig) például elég rendhagyó módon a jobbikos induló javára lépett vissza az LMP-s Ságodi Zoltán.

Miért lépett vissza a jelöltségtől? Az ön kezdeményezése volt, vagy párton belüli döntés? Mennyire volt nehéz döntés?

Minden felelősségteljes döntés nehéz. Az idei országgyűlési választások rendkívülinek mondhatóak, mivel nagyon komoly a tét. A jelöltségemről a körzet legerősebb jelöltjének a javára léptem vissza március 22-én, a döntésemet megelőzően természetesen egyeztettem a pártommal.

Mit tapasztalt a kampány során a saját és pártja esélyeiről, ezek mennyiben befolyásolták a visszalépését? Mit érzékelt, milyen a közhangulat a Veszprém 2. számú körzetben, mennyire elégedetlenek a választók a kormánnyal és mit gondolnak az ellenzékről?

Nehéz az esélyeket reálisan megbecsülni. Nagyon sokan támogattak engem és a pártomat a kampányom során. Több száz emberrel sikerült személyesen is találkoznom és meghallgatnom a problémáikat. Minden élethelyzet más és más, azonban egy közös motívumot tapasztalatként megemlítenék: a többség kormányváltást akar, és változást. Veszprém 2. számú választókerületében elégedetlenek a Fidesz tevékenységével; nagyon sokan átlátnak a Fidesz propagandáján. Az ellenzékről viszont megosztottak a vélemények, az emberek többsége kizárólag az országos médiákból tud tájékozódni, amiknek körülbelül 80 százaléka már nem független. Alig maradt hiteles információforrás, szinte minden torzítva van, ezt látják az emberek.

Miért pont Kepli Lajos jobbikos jelölt javára lépett vissza? Okozott-e nehézséget a döntésnél az ő jobbikos volta? Milyen volt a személyes kapcsolatuk a kampány során?

Azon túl, hogy Kepli Lajost tartom a legerősebb ellenzéki jelöltnek a körzetben, én emberileg és szakmailag is őt tartom a legalkalmasabb jelöltnek. Kepli Lajos mérsékelt jobbikos, környezetvédelmi szakpolitikus. A környezetvédelem nagyon fontos szakpolitikai kérdés az LMP számára. Kepli Lajos is a megújuló energiaforrásokat támogatja. A személyes kapcsolatunk nagyon pozitív volt: nem ellenségként tekintettünk egymásra, hanem ellenfélként. Viszont közös volt a célunk. Mind a három jelölti vitán megjelentünk mind a ketten, melyeken még részt vett Deák Istvánné, a DK és Kiss László, a Momentum jelöltje. A viták helyszíne Balatonalmádiban volt, utólag is hálás szívvel gondolok vissza a szervezőkre.

A visszalépése milyen következményekkel jár az ön számára az LMP-n belül?

Nem számítok büntetésre, a pártommal egyeztetve léptem vissza.

Folytatja a kampányolást az LMP listás szavazataiért?

Természetesen folytatom, hiszen pártlistán továbbra is van lehetőség az LMP országos listájára szavazni. Erre fel is hívtam a körzetben élők figyelmét a visszalépésemkor készített videóüzenetemben a közszereplői közösségi oldalamon. A visszalépésem erkölcsi és morális fogadtatása nagyon pozitív volt a választókerületben.

Mit gondol a többi Veszprém megyei körzetről (és országosan is), szükségesek lennének-e ott is visszalépések? Mit javasolna akár az egymás ellen induló ellenzéki jelölteknek, akár a pártok vezetőinek, mit tegyenek a Fidesz leváltása érdekében?

A Fidesz leváltása érdekében feltétlenül mozgósítani szükséges a választókat. Nagyon sok az elkeseredett, reményt vesztett ember, akik már teljesen elvesztették a bizalmukat és a hitüket a jelen magyar politikai helyzetben. Az LMP egy integratív párt, nagyon szimpatikus az embereknek. Az emberek többsége szerencsére átlát a karaktergyilkosságon és a lejárató hadjáratokon. Mi pozitív jövőképet kínálunk az embereknek pozitív állításokkal. Nem kívánok más jelöltek nevében nyilatkozni. Minden visszalépésnek akkor van értelme, ha az korrekt megegyezésen alapszik. A visszalépéseknek a kölcsönösség jegyében kellene megtörténniük. Véleményem szerint a választók egyre tudatosabbak. Az országos koordináció sikertelensége ellenére is bízzunk benne, hogy mindenki fel fogja ismerni a legerősebb ellenzéki jelöltet a körzetében. Minden körzet más és más. Az én visszalépésem egy egyoldalú gesztus volt a Jobbik felé a pártom részéről, én elsősorban Kepli Lajos javára léptem vissza. A legfontosabb, hogy mindenki menjen el szavazni, éljen a választójogával! A jövőnket közösen alakítjuk, formáljuk. Most nagy a tét!

Drahos Nikolett

Hozzászólások

hozzászólás