A UPC Webmail és az ehhez kapcsolódó e-mail-szolgáltatás 2021. március 1-jén megszűnik. Minden @upcmail.hu, valamint az ehhez tartozó másodlagos e-mail-fiókok törlésre kerülnek, így 2021. március 2-től ezek a szolgáltatások nem lesznek elérhetőek – tájékoztatja ügyfeleit a UPC-t tavaly felvásárló Vodafone.

Ki vagyok akadva. A Vodafon miután felvásárolta az UPC-t, egyszerűen megszünteti az upcmail.hu email címeket, függetlenül elődjének az ügyfeleivel létrejött szerződéses kötelezettségétől. Átirányítást nem vállal, nem törődik vele, hogy mennyi munka lesz az összes szolgáltatót, hivatalt, partnert értesíteni erről és mennyi kár keletkezhet a nem célba érő levelek miatt. Hol van a fogyasztóvédelem?” – írja Facebook-posztjában városunk egyik közismert személyisége.

Pökhendi húzás

A kiakadás jogos, hiszen ahogyan a szamitastechnikarol.blog.hu szerzője írja, a Vodafone vezérigazgatója akkor azt ígérte, hogy a változás az előfizetőket semmilyen módon nem fogja érinteni. Ehhez képest most elintézik a dolgot annyival, hogy arra kérik az előfizetőket, levelezésüket mihamarabb egy másik meglévő, vagy újonnan létrehozott e-mail fiókban folytassák. Valóban pökhendi húzás, hogy az átirányítással se hajlandók – legalább átmenetileg – bíbelődni, miközben ki tudja hány magánszemély, vállalkozás, cég regisztrált UPC-s címen, másik ki tudja hány magánszemély, vállalkozás, cég és hivatal levelezőrendszerében.

A @upcmail.hu mellett a @chello.hu is megszűnik

A Vodafone érvelése alapján azért, mert „ügyfeleink túlnyomó része nem használja ezt a szolgáltatást, hiszen rengeteg más, kifejezetten erre szakosodott szolgáltató kínálja az ingyenes levélküldés lehetőségét.” Ennyi szerintük pont elég ahhoz, hogy az elődjükkel szerződött partnereik eddigi levelezését is egy mozdulattal kukába hajítsák. Fölháborító, hogy meg is tehetik, mert senki nem csap a kezükre. A szolgáltatás megszüntetése és a fiókok törlése után a korábbi levelek és tárolt tartalmak szintén elérhetetlenné válnak, ezért azt (is) kérik, hogy az érintettek időben gondoskodjanak a levelezésük mentéséről vagy másik fiókba való továbbításáról. A levelezés és a tárolt tartalmak lementésére a megadott időpont után már nem lesz lehetőség.

A fent említett szakmai blog igyekszik segítséget nyújtani a pórul járt vodafone-osoknak. Érdemes elolvasni (keretes írásunk), mert lesz tennivalójuk bőven. Ami engem illet, képtelen lennék megcsinálni, és azt gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Mondanám, hogy a kényszerűen igénybe vett informatikai szakik munkadíját hajtsák be a Vodafone-on, de félek, belelógna a kezem a bilibe, ha egy percig is elhinném, hogy esélyük van a szolgáltatói önkénnyel szemben.

Először is, hozz létre egy új emailcímet magadnak. Erre számos ingyenes lehetőséged van (freemail, gmail.com stb.), de ha céges felhasználó vagy, akkor erősen javasolt a saját domainnév használata (nev@cegnev.hu).

Feltétlenül össze kell gyűjteni minden olyan felületet, ahol a hamarosan törlésre kerülő emailcímed van feltüntetve (névjegykártya, szórólap, számlasablon, weboldal, közösségi oldalak stb.). Ezeket mindet módosítanod szükséges!

Szintén gyűjtsd össze azokat az online felületeket, ahová a törlésre kerülő emailcímeddel regisztráltál, az a bejelentkeződ (közösségi felületek, díjnet.hu, webáruházak, online fiókok, ügyfélkapu, cégkapu stb.). Ezeken a felületeken is kezdeményezd a régi emailcímed cseréjét az új címedre.

Próbáld meg a lehető legtöbb olyan partneredet értesíteni az emailcímváltozásról, akikkel emailben szoktad tartani a kapcsolatot. Kérd meg őket, hogy a címtárukban módosítsák az emailcímedet!

Ha levelezőprogramot használsz (pl. okostelefonon vagy számítógépen Outlook, Thunderbird, Mail stb.), akkor itt is módosítani kell majd a beállításokat, törölve a régit, beállítva az újat.

A upcmail.hu-s vagy chello.hu-s fiókodban tárolt leveleidet át kell költöztetned az új emailfiókodba. Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy a régi és az új fiókodat egyaránt beállítod egy levelezőprogramba (IMAP és nem POP3 kapcsolatként), és az régi fiókod összes levelét kijelölve egyszerűen húzd át az új fiókod megfelelő mappájába.

Hozzászólások

hozzászólás