Az uborkaszezon klasszikus témája: hol strandol a veszprémi? A héten véget ér az iskola, jönnek a hőségriadók és a kánikula. A szerencsésebbek már a nyaralásukat tervezik, a kevésbé szerencsések egy-egy nyári strandolásnál nem is álmodhatnak többet. Különösen a veszprémiek nem. Az egykori Csomay-strand 1969-es bezárása óta az itt élők legfeljebb az ígérethalmazokban fürdőzhetnek.

Legutóbb a 2015-ös időközi választás fináléjában hangzott el a kormánypárti jelölt és a városvezetők szájából, ha nem is strand, de egy uszoda ígérete, igaz ennek az alapkövét sem láttuk még. Így hát a strandolni vágyóknak marad a Balaton. Szerencsére nincs messze, húsz kilométeres körzetben rengeteg jó strandot találnak a lubickolni vágyók.

Viszont joggal merül fel a kérdés, hogy a tavat nem kedvelő, a Balatont valamilyen oknál fogva elutasító, vagy csak egyszerűen a medencés strandokat, melegebb vizű fürdőket kedvelő veszprémiek hol hűsölhetnek?

Megyénkben több lehetőség is adódik számukra. Igaz, utazni kell hozzá, de megéri – és hát Balatonhoz is le kell jutni valahogyan. Például mindjárt itt van a „szomszéd” nagyvárosban, a 30 kilométerre fekvő Ajkán a Kirstályfürdő. Remek lehetőség családok számára a gondtalan pancsolásra. Az élményfürdő 6 kültéri medencével, 1700 négyzetméteres vízfelülettel és különféle élményelemekkel (sodrófolyosó, pezsgőágyak, nyakzuhany) kápráztatja el a látogatókat. Mindez viszonylag kedvező áron: egy diák/nyugdíjas belépő 900, a családi belépő napi 4200 forintba kerül.

A termálvizet kedvelő családok kedvenc helyeinek egyike a pápai Várkertfürdő, ahol többek között 34 Celsius fokos termálmedence, feszített víztükrű úszómedence és élményelemekkel tűzdelt strandmedence áll a strandolni vágyók rendelkezésére. A 47 kilométerre fekvő város háromnegyed órás autózással elérhető, és a belépőjegyek nem kirívóan drágák. A diák vagy nyugdíjas belépő 1800 forint, egy család (2 felnőtt, 2 gyerek) 6800 forintos áron juthat be egész napra a termálfürdőbe.

Tíz év kényszerszünet után, hatalmas akarat és munka eredményeként újra van strand Tapolcán. A tavalyi próbaüzem után a strandszezon kezdetén teljes kapacitással indult a termálfürdő. A tapolcai fürdő azon kevés strandok közé tartozik, ahol még van úszómedence, de az élményelemek is meglelhetők, mint például a jacuzzi medencerész vagy a sodrómedence. A legkisebbek örömére pancsoló is üzemel, van bébi-katica csúszda, zuhataggomba, gyermekmedence családi csúszdával – olvasható a strand hivatalos oldalán. A termálvizet kedvelőket 35 fokos ülőmedence várja, míg a strandolni vágyók egy változó vízmélységű, 24–28 fokos élménymedencében hűsölhetnek. A helyi lakosok jelentős kedvezménnyel használhatják a strandot, de az idelátogatóknak sem kell többet fizetniük, mint egy felkapottabb balatoni strandon. A felnőtt belépő ára 1700, a nyugdíjas/diák 900, a gyermek 800 forint.

Végezetül megyénk egyetlen aquaparkja, a balatonfüredi, 11 csúszdájával inkább a csúszdázni vágyók Mekkája. Ettől függetlenül itt is találhatók meleg vizű medencék, köztük hullám-, pancsoló- és pihenőmedencék. Viszont a belépők borsosabbak árúak, mint az előzőeknél, itt a diák/nyugdíjas belépő 2500–4900 forint között kalkulálható, míg a felnőttek strandköltségei – a szolgáltatások igénybevételétől függően – 2700–5900 forint között alakulnak

Szóval, mi hatvanezren itt, Veszprémben, a Bakony lábánál, a Balaton szomszédságában, ha megunjuk a kánikulát és már tűrhetetlenné válik a panel meg az aszfalt sugárzó forrósága, ugyanazt tehetjük, amit az elmúlt közel 50 évben: lecuccolunk a Balcsira. Utazunk, hogy strandolhassunk, ki többet, ki kevesebbet, és ha már hinni nem is hiszünk abban, hogy lesz még valaha a királynék városában egy strand, legalább irigykedve reménykedünk.

Nyéki Roland

Hozzászólások

hozzászólás