Lilla, Villő, Kincső és Csege, négy bándi gyerek, akik szerepet kaptak Fekete Ibolya alkotásában. Az Anyám és más futóbolondok a családból című filmet sajnos nem vetítették a veszprémi plázamoziban, pedig egy igazán szórakoztató, amellett elgondolkodtató filmalkotás Magyarország utóbbi száz évének történelméről, kisemberek életén keresztül.

Mivel filmmániás vagyok, addig ülök a moziban, amíg a stáblista le nem megy. Így fedeztem fel a vásznon (a filmet Balatonfüreden néztük meg, ott lehet ilyen kincsekre bukkanni) az ismerős neveket. Buvári Lilla, Villő, Kincső és Csege. Ők Buvári Tamás, a Veszprémben forgatott Szeretföld című film rendezőjének és Turós-Máté Kinga táncosnak a gyermekei. A család Bándon él, a fővárosi létet cserélték le pár évvel ezelőtt falusi nyugalomra.

Buvári Tamás Fekete Ibolya Chico című filmjében dolgozott a rendezővel rendezőasszisztensként. A közös munkát követően is összefutottak párszor, és ilyen alkalmakkor ismerkedett meg Fekete Ibolya a Buvári gyerekekkel. Lilla, a legidősebb az Anyám és más futóbolondok a családból című filmben a főszereplő Ónodi Eszter mellett egy kalaposlányt alakít, testvérei pedig a pár évtizeddel korábban játszódó jelenetekben a gyermekkorú főszereplő öccsét és nővérét játsszák.

Fekete Ibolya szeretett a gyerekekkel dolgozni, mert a nagylány és a kicsik is jól viselték a forgatást, nagy élmény volt nekik ez a világ. Mivel nyitott gyerekek, élvezték a rengeteg ember jelenlétét a forgatásokon. A stáb tagjai szerint tündérek voltak, mert amikor „helyzet” volt, nagyon tudtak figyelni, koncentrálni.

1.Kappelmayer Zita, Buvári Lilla és Ónodi Eszter. Fó: Szlovák Judit (Vertigo Media)

Kappelmayer Zita, Buvári Lilla és Ónodi Eszter. Fotó: Szlovák Judit (Vertigo Media)

A Buvári gyerekek a nemesvámosi Waldorf iskolába jártak/járnak, ahol nagy hangsúlyt kap a művészeti nevelés, különösen a drámaoktatás. Lilla hatéves kora óta színészi pályára készül, most 17 éves, és a veszprémiek is láthatják őt a Petőfi Színház Abigél című musicaljében, a lányok karában. A hatéves Csege az idén forgatott Szeretföld főszereplője. A kilencéves Villőnek és a 12 éves Kincsőnek az Anyám… volt az első filmszerepe. Kincső régóta hegedül, Villő pedig a legöntudatosabb, legakaratosabb gyerek a családban, a forgatásokon minden rendezői utasítást elsőre végrehajtott.

– A díszbemutatón úgy láttam, minden jelenetük bekerült a filmbe – büszkélkedik édesapjuk, Buvári Tamás. – A bemutatóra a fiam és Villő jöttek el velünk, és nagyon élvezték a jelenlétüket a vásznon. Lilla az Abigél próbái miatt nem jött el, Kincső pedig inkább itthon maradt, mert nem vállalta a bemutató utáni meghajlást a közönség előtt.

Fekete Ibolya saját édesanyja élettörténetét meséli el az Anyám és más futóbolondok a családból című játékfilmjében. A kritikusok véleménye szerint is az év egyik legszórakoztatóbb mozija az Anyám…, a veszprémi plázamozi mégsem tartja méltónak arra, hogy bemutassa – pedig kimondottan közönségfilm, remek színészi alakításokkal (Ónodi Eszter, Gáspár Tibor, Básti Juli, Danuta Szaflarska, Kerekes Vica, Szervét Tibor), isteni humorral, kiváló forgatókönyvvel és látványvilággal. Ha elcsípik valahol, mindenképpen nézzék meg!

Hozzászólások

hozzászólás