Razzia volt a veszprémi vendéglátósoknál két héttel ezelőtt, szombat éjszaka. Az úgynevezett fokozott ellenőrzés olyan látványos és alapos volt, hogy azóta is erről beszél a város. Az elszenvedői szerint nemcsak a vendéglősöknek volt okuk panaszra, hanem a vendégeknek is. És voltak közöttük, akik attól sem riadtak vissza, hogy nyilvánossá tegyék a véleményüket a közösségi oldalakon. A Sport Pub tulajdonosa panaszbeadvánnyal fordult az intézkedést foganatosító rendőri szervhez.

– Szombat este lévén, barátaimmal elmentünk sörözni az amúgy is haldokló veszprémi éjszakai életbe – fogalmazott higgadtan Peltzer Gergely, aki a belvárosi Szigonyban támasztotta a pultot, amikor feltűnt neki, hogy négyen „túráztatják” a hely tulajdonosát, majd azt tapasztalta, hogy vagy kéttucatnyi rendőr nyomul be a helyiségbe és megkezdik az igazoltatást. Facebook-bejegyzésében a tapasztaltak így írta le: „Állampolgári kötelességemnek eleget téve különösebb hajcihő nélkül nyújtottam át nekik személyi igazolványom, ezek után azt kérdezték, hozzájárulok-e ahhoz, hogy átvizsgáljanak. Megkérdeztem, hogy hát mégis mi végre, miért szükséges ez?”

Falra passzírozva

–  Megkérdeztem, van-e bármi okuk a megmotozásomra, és mi van az én alapvető emberi jogaimmal? Hiszen semmi gyanúsat nem tettem, okot a ruházat átvizsgálására nem adtam. Mintha ezekre a kérdésekre kissé elbizonytalanodtak volna, majd a „2016-os rendőri törvényre hivatkozva” tudatták velem, ők ezt megtehetik. Kértem, fejtsék ki kissé részletesebben, mi okuk erre, hiszen semmi jogsértést, de még csak annak gyanúját sem követtem el. Ekkor már nagyjából 15 rendőr állt velem szemben, majd megjelent a rendőrsorfalban egy fiatal, egyben türelmetlen és ingerült kollega, aki közbeszólt, hogy van három figyelmeztetésem, mielőtt előállítanak. Mire visszakérdeztem, már a második figyelmeztetésnél vagy a harmadiknál járhattam, megragadtak, majd „felpasszíroztak” a szemközti falra és átvizsgálták a ruházatomat, közben édesanyámat is emlegetve trágárul szitkozódtak. Mindezt jó néhány vendég, a tulaj és nagyjából 20 rendőr végignézte. Természetesen nemtetszésemet fejeztem ki és a „szolgálunk és védünk” szlogent emlegettem, mire úgy tűnt, közülük néhányan röstelkedve néztek más felé. Megkérdeztem, ki a rangidős tiszt, aki az akciót vezette, megtudhattam, hogy dr. X. Y. címzetes rendőr alezredes, van jelvényszáma, ha nem tetszett az eljárás, akkor panaszt tehetek az illetékes hatóságoknál. Eszem ágában sincs panaszt tenni. Mi értelme lenne?

Jelentős bevételkiesést okoznak a vendéglősöknek a semmivel sem indokolható szombat éjszakai hatósági ellenőrzések – mondta Galó, a Bárka bár tulajdonosa

Jelentős bevételkiesést okoznak a vendéglősöknek a semmivel sem indokolható szombat éjszakai hatósági ellenőrzések – mondta Galó, a Bárka bár tulajdonosa

Információink szerint ezen a szombaton a Szigonyon kívül fokozott ellenőrzés volt még  a Bárkában, a Canyonként ismert lokálban, az Ír Pubban, a Metróban, a Sörkertben és a Sportban. Utóbbi tulajdonosa, Németh Ákos nem hagyta ennyiben a dolgot, kimerítő alapossággal megindokolt panaszbeadványát elküldte dr. Ipsits Csaba rendőr ezredesnek, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetőjének.

Kisujjában a jogszabályok

Németh Ákos olyan ember, akinél nincs pardon. Felvértezve gazdasági és jogi ismeretekkel, kellő kitartással ádáz harcot vív, ahogyan mondja, a saját, az alkalmazottai és a vállalkozásának jogaiért, azért, hogy az intézkedő hatóság a ráruházott hatalommal jogszerűen bánjon. Minden általa fontosnak vélt mozzanat lejegyezve, dokumentálva, papíron, elektronikusan, másodpercnyi pontossággal, kamerafelvételekkel alátámasztva.

Elöljáróban elmondja, a rendőrség törvény szabta jogkörének megfelelően intézkedett, felsőbb vezetői  utasításra, megelőzés céljából fokozott ellenőrzést tartottak.

– Amikor valamivel 9 óra után bejöttek a rendőrök, ezt közölték is velem. Az ORFK honlapján tájékozódhatunk arról, hogy 2016. október elsejétől 2017. január 31-ig négy hónapon keresztül az egész ország területén tarthatnak fokozott ellenőrzéseket. „A rendőri intézkedés nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával” – idézte kapásból a vonatkozó jogszabályt az étterem tulajdonosa, majd hozzáfűzte: az intézkedés törvényes célja az üzletben tartózkodó személyek ellenőrzése, vagyis a bűnmegelőzés.

Mi történt a Sportban?

– Tekintettel a rendőrök nagy létszámára, az igazoltatásokkal úgy 10 perc alatt végeztek. De nem távoztak, hanem még két óra hosszat ügyködtek, és a társhatóságokkal együtt gyakorlatilag lenullázták a szombat esti forgalmam. Az üzlet környéke tele volt rendőrségi és hatósági autókkal, két rendőrautó villogott a bejárat előtt, zavarták a környék nyugalmát, a járókelőket, a forgalmat – szóval csaknem olyan látványt nyújtottunk, mintha bombarobbantás történt volna nálunk. Még a fővárosból is felhívtak az ismerőseim, a „mi történt a Sportban?” kérdésükkel. Ekkor vagy húsz hatósági személy tartózkodott az üzletemben (katasztrófa-, fogyasztó- és munkavédelmi hatóság, jött a NAV és a pénzügyőrök is), a vendégek pedig távoztak.

–  Szóval szép kis felhajtás volt. Jegyzőkönyvet nem írtak, kérésemre nem távoztak, mondtam, hogy panaszt teszek, ekkor a vezetőjük közölte a nevét, rendfokozatát, jelvényszámát. Jelvényét nem láttam kitűzve a mellényén, ezért megkérdeztem, hol tudom ellenőrizni. Ekkor elővette a zsebéből és megmutatta.

image001

Németh úr dátum szerint gyűjtötte ki az éttermében zajló ellenőrzések, eljárások listáját, a kifogásolható esetekből vagy tucatnyi szerepel a panaszbeadványában. – Az ellenőrzések minden esetben indokolatlanul hosszú időt vettek igénybe. Mivel az eddigi és mostani fokozott ellenőrzések alkalmával soha semmilyen ellenállásba nem ütköztek, soha egyetlenegy intézkedést sem kellett foganatosítaniuk, ezért aránytalannak tartom a hatóság rendkívül magas létszámát az üzletemben. Csak az elmúlt három évben cégemnek mintegy 6,6 millió forint bevételkiesést okoztak a minden esetben eredménytelenül záródó ellenőrzés-sorozatok. Az ellenőrzések és igazoltatások soha egyetlen intézkedést nem vontak maguk után. Egy városban élünk és dolgozunk, inkább segítsük egymás munkáját, mintsem ellehetetlenítsük – mondja Németh Ákos, aki bízik, abban, hogy a panaszbeadványának lesz eredménye. Ha nem, akkor a következő lépés a bíróság.

Hozzászólások

hozzászólás