A 12 fal című kiállításon első alkalommal szerveznek ingyenes tárlatvezetést a Ének-Zenei Általános Iskola épületében november 3-án, szombaton 14 órakor a Paradigma Ariadné és Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázó szervezésében.

A századforduló művészetét nagymértékben formálta két fogalom: motívum és ornamentika. Ekkor épült Schoditsch Lajos tervei alapján a veszprémi Iparostanoda, később Ének-Zenei Általános Iskola épülete, valamint a vele átellenben található, Medgyaszay István által tervezett Veszprémi Petőfi Színház. A felújítás előtt álló épületek története a jövőben még szorosabban összeforr, hiszen az Iparostanoda a színház irodaházaként működik majd tovább. A felújítás előtt lehetőség nyílik arra, hogy reflektáljunk a Medgyaszay és pályatársai számára fontos problémakörre és megvizsgáljuk, mit jelenthet ma az ornamens és a díszítés fiatal kortárs építészek számára.
A tárlatvezetés alkalmával a kiállítás kurátorai mutatják be a kiállítás koncepcióját, az építészeti ornamentika XX. századi történetének egyes fejezeteit, valamint a 12 fiatal építész által feldíszített fal mögötti motivációkat és koncepciót.
A tárlatvezetés ingyenes. A szombati alkalmon kívül a szervezők november 17-én is várják az érdeklődőket egy következő tárlatvezetésen.

Hozzászólások

hozzászólás