A félegyházi tanárok azt tették, ami a szakmájuk lényege: tiszteletben tartják diákjuk véleményét, és nem féltek a rájuk zúduló kommentektől amiatt, hogy figyelmeztették, a trágár beszéd semmivel sem indokolható.

Most találta meg valaki az interneten, s járta végig a hírportálokat (tizennégyet számoltam) a még decemberben Kecskeméten szervezett tüntetést követő facebookos posztolás:

Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium vezetősége és tantestülete tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás és a politikai hovatartozás szabadságát. Azonban elhatárolódik a rendezvényeken bármely tanulónk által képviselt méltatlan retorikai stílustól, és kommunikációtól.”

Példamutató, amiért és ahogyan elhatárolódott a kecskeméti tüntetés után egyik diákjuk felszólalásától a gimnázium vezetősége és tantestülete, amikor Nagy Blanka negyedikes diákjuk felszólalására reagált. Nem azt kifogásolta, hogy felszólalt a tüntetésen, hogy tiltakozását fejezte ki, még csak nem is a mondanivalójával nem értenek egyet. Pedagógusként úgy vélik, a trágár beszéd vállalhatatlan.

Forrong az ország, legalábbis annak egyik fele. Sokan érzik úgy, hogy változtatni kellene a dolgok menetén, de eddig nem nagyon hitték, hogy lehet is. Most mintha megtört volna a jég, jó néhányan bíznak a változásokban, de azért még hezitálnak, miképp nyilvánítsanak véleményt. Többeket elriasztanak az elszabadult indulatok annak ellenére, hogy a tüntetők követeléseivel egyet értenek. Óvnák az utcán menetelőket – attól tartanak, a nagy vehemencia nem hozza meg a várt eredményt, s inkább a másik oldal malmára hajtja a vizet.

Az Ország Házában elhangzó durvaságokat nehéz tolerálni. A diáklány lendületes temperamentummal és egyértelműen fogalmazott. Feltehetően a tüntetőknek és az olvasóknak sincsenek kétségei arról, dühös beszédében kit nevezett f@sznak. Ám a félegyházi tanárok szerint akkor sem adekvát (a helyzetnek megfelelő, oda illő) a trágár beszéd. Ezt később a budapesti tüntetésen az érettségire készülő Nagy Blanka is megerősítette a vele készített interjúban.

dallos zsuzsa

Hozzászólások

hozzászólás