A kézilabda Európa-bajnokságot 2022-ben Magyarország rendezi meg. A mérkőzések egyik lehetséges helyszíne a veszprémi sportcsarnok. Az Index munkatársa annak járt utána, hogy hol tart a projekt, Mesterházy Attila és Hartmann Ferenc pedig azonnal föltették a kérdéseiket.

Még nem tisztázott, mi lesz a veszprémi csarnok sorsa, kaptunk már olyan információt, hogy kihúzzák a helyszínek közül, ezért Bardóczi Gábor kormánybiztoshoz fordultunk, aki azt mondta, hogy decemberben kezdődnek a munkálatok, és valójában szerzői jogi problémák merültek fel – olvashatjuk az Index.hu-n megjelenőírásban, amely teljes terjedelmében itt található.

A veszprémi csarnok ugyanis celjei licenc alapján készült el. Veszprémben az ötezer néző igazi katlanhagulatot tud varázsolni, de a sajtó kiszolgálása nem megfelelő, ezért kellene alakítani a csarnokon, nem utolsósorban hozzátoldani, hogy hatezer fölé mehessen az összlétszám, mert Eb-csoportmeccsen ennyi lenne a kívánalom. Nem lehet tippelni, mennyibe kerül a bővítés.

Veszprémben egy új uszoda építését elkezdték a napokban, a csarnok bővítéséről nincs hír, de egymilliárdot már félretettek a bővítés tervezésére.

Ennyi információt tartalmaz a cikk a veszprémi csarnokkal kapcsolatban.

Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője a cikk elolvasása után már el is juttatta írásbeli kérdéseit Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez. A képviselő arra kíváncsi, marad-e a 2022-es kézilabda Eb helyszínei között Veszprém és milyen elképzelés van a csarnokkal kapcsolatban, bővítés vagy új építése? Mesterházy Attila arra is kíváncsi, mekkora összeget szánnak a veszprémi helyszínre, mikor kezdődik a beruházás és várhatóan mikorra kell befejezni?

Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő, frakcióvezető Porga Gyula polgármesternek címezte levelét, amelyet teljes terjedelmében közlünk.

Tisztelt Polgármester Úr!

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX tv. 32. §.(2) f) pontja alapján kérem szíves tájékoztatását:

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) döntése értelmében a 2022-es Magyarország és Szlovákia által közösen rendezendő férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek egyik tervezett helyszíne a Veszprém Aréna. A létesítmény befogadóképességét, annak érdekében, hogy az megfeleljen az elvárásoknak, bővíteni szükséges. A Modern Városok Programban szereplő átépítés becsült forrásigénye 39,82 milliárd forint.

Interpellációban már korábban kértem tájékoztatást a projekt előrehaladásának állapotáról, de nem kaptam részletes választ, válaszokat, mi több az utóbbi időben egyre több információból lehet azt a következtetést levonni, hogy gond, probléma van az átépítéssel:

  • Az önkormányzat júniusi közgyűlésén vissza kellett vonni az arénát üzemeltető Csarnok Kft. megszüntetésére vonatkozó döntést, és fél évvel tovább kell működtetni a céget, mert az indoklás szerint az átépítés később kezdődhet.
  • Polgármesteri tájékoztatásból tudjuk azt is, hogy az átépítés jelen pillanatban ismert költségei nagyságrendekkel meghaladják az eredetileg becsült forrásigényt, ezért vélhetően újra kell „gondolni” a fejlesztés tartalmát. Az egyeztetések a kormánnyal és a Nemzeti Sportközpontok Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. illetékeseivel folyamatban vannak.
  • A legfrissebb médiahírekből pedig meglepetésként az is kiderül, hogy egy új budapesti aréna épülhet erre a célra, mi több, olyan hírek is vannak, hogy kihúzzák a helyszínek közül Veszprémet.
  • Többek szerint a súlyos helyzetet a „pofátlanul magas alkotmányos költségek” okozzák.

A részinformációk, a hírek aggodalomra adnak okot. A jelek szerint komoly viharfelhők keletkeztek a tervezett átépítés körül.

Tisztelt Polgármester Úr!

Kérem szíves tájékoztatását arról, hogy:

  • Az Európai Kézilabda Szövetség módosíthatja-e a csoportmérkőzések tervezett helyszíneit úgy, hogy azok közül Veszprém kikerülhet?
  • A most ismert Veszprém Aréna engedélyezési tervének megvalósítása esetén mekkora a költségigénye?
  • A most „felfüggesztett” tervből lesz-e kiviteli terv, vagy újra kell tervezni?
  • Mikorra dőlhet el, hogy a „felfüggesztés” végleges, vagy esetleg „megmenekülhet” és megvalósulhat a projekt?
  • Mekkora az a költségkeret, ami egyáltalán rendelkezésre áll? – tudva azt, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség a magyarországi Eb rendezés költségeit a tervezett 15 milliárd helyett már annak mintegy négyszeresére taksálja.

Biztos vagyok benne, hogy több tízezer szurokló várja a híreket és kéri a tájékoztatást.

Bízom benne, hogy kérdéseimre – rövid határidővel – én is választ kapok.

Üdvözlettel:

Hartmann Ferenc

frakcióvezető

Hozzászólások

hozzászólás