Veszprémben, a Dubniczay-palotában, ma este 26. alkalommal adják át a fiatalon elhunyt vajdasági költő emlékére alapított Sziveri János-díjat. Az idei díjazott Sopotnik Zoltán költő. Kedden, április 11-én pedig Sziveri-versmaraton a Hangvilla Kávézóban délelőtt 10-től éjfélig. A felolvasást az idei díjazott, Sopotnik Zoltán kezdi. A felolvasások szünetében  veszprémi zenészek muzsikálnak, többek között Likó Marcell.

Sopotnik Zoltán költőnek ítélte a 2017-es díjat a Sziveri Baráti Társaság. Sopotnik Zoltán Salgótarjánban születetett 1974-ben, író, költő, szerkesztő. 1998-tól publikál. Verseskötetei:  Krokodil (Kortárs, 2003), Az őszinteség közepe (JAK-L’Harmattan, 2006), Futóalbum (Kalligram, 2009), Saját perzsa (Libri, 2012), Moszkvics (Kalligram, 2016).

Legújabb, Moszkvics című verseskötete kapcsán írta róla a kritika, hogy nem elsősorban fikcióként, sokkal inkább az élet, a túlélés zálogaként tekint az irodalomra. Versei „ütősek és fémesek, szaggatnak, de nem hagynak hidegen”.

Az április 10-én este hatkor kezdődő díjátadó ünnepségen Orcsik Roland szegedi költő mond laudációt. Az egybegyűlteket Reményi József Tamás, a Sziveri Baráti Társaság elnöke és Ladányi István, a veszprémi Sziveri Intézet igazgatója köszönti.

Este héttől Örömolvasás!

Holnap, kedden, április 11-én pedig Sziveri-versmaraton a Hangvilla Kávézóban délelőtt 10-től éjfélig. A felolvasást az idei díjazott, Sopotnik Zoltán kezdi. A felolvasások szünetében neves veszprémi zenészek muzsikálnak, többek között Likó Marcell is!

Minden érdeklődőt várnak, felolvasni is. Csak bátran, mert nem a „szavalás” a lényeg, hanem ahogyan az ötletgazda Krámer György koreográfus mondta,  hogy minél többen megismerjék, megértsék és mondják  a tragikusan fiatalon elhunyt költő izgalmas életművét. És, hogy együtt legyünk és jól érezzük magunkat! Közösségi versélmény a Hangvillában. Itt a helyed!  Várunk!

Bartuc Gabriella

Hozzászólások

hozzászólás