Kovács Rajmund önkormányzati képviselő szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményéből kiderül, hogy a V-Busz 30–40 százalékkal emeli a jegyárakat, illetve ha a város nem nyer elegendő támogatást a pályázaton buszvásárlásra, akkor a város büdzséjéből veszik ki a hiányzó összeget. A képviselő közleményét változtatás nélkül közöljük.

Veszprém megyei jogú város november 26-án elektronikus úton megtartandó közgyűlésére november 24-én, kedden megkaptuk a napirendi pontokat: mindegyik a V-Busz Kft.-hez kapcsolódik. A következő év januárjától a V-Busz Kft. a helyi menetrend szerinti közösségi közlekedés díjait átlagosan 30–40 százalékkal kívánja emelni. Az előterjesztés szerint például az autóbuszvezetőnél váltott jegy ára 450 forint lenne a mostani 330 forint helyett. Elfogadhatatlannak tartom, hogy a pandémiás helyzet közepén ilyen nagy mértékben akarja a cég emelni a buszjegyek árait, a KSH által közölt infláció tízszeresével. Az előterjesztés szerint a várható utasveszteség 2–4 százalék lesz jövőre. Véleményem szerint ekkora mértékű jegyáremelés után jóval többen fognak más eszközzel közlekedni a városban.
Porga Gyula polgármester nemrégiben bejelentette, hogy a V-Busz Kft. buszait le fogják cserélni és ennek a végrehajtására novemberre javaslatot is tesz. A cég feltételes közbeszerzést kíván indítani új autóbuszok beszerzése tárgyában. A közbeszerzési eljárás szerint az adásvételi szerződés hatályba lépésének feltétele a 100 százalékos állami támogatás rendelkezésre állása a fedezet biztosítására. Amennyiben az állami támogatás ennél alacsonyabb, abban az esetben a szerződés csak akkor lép hatályba, ha a közgyűlés dönt a szükséges önrész biztosításáról. Ez azt jelenti, ha esetleg nem nyer elég pénzt a város az államtól egy pályázaton a buszok beszerzésére, akkor a veszprémieknek kell kifizetniük a különbséget egy közgyűlési döntés után. Ez természetesen bármekkora összeg lehet. Én csak olyan elképzelést tudok támogatni, ha teljes mértékben állami forrásból vagy nagyon alacsony, előre meghatározott önrésszel történik meg a buszok vásárlása. Már így is rengeteg pénzbe került a V-Busz Kft. a városnak, a cég helyzete a koronavírus járványban sem lett könnyebb.
A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló felhatalmazás alapján a döntést a polgármester hozhatja meg egyedül. Remélem a díjemelést még egyszer átgondolja a város vezetője!
Kovács Rajmund önkormányzati képviselő

127193706_10222015662197434_7899336804843334995_n

Hozzászólások

hozzászólás