A VeszprémFest kísérőrendezvényeként idén is harminc ingyenes jazzkoncert lesz az Óváros téren, és a nézők közben finom borokat, falatokat kóstolhatnak.

A fesztivál szervezőinek célja, hogy a VeszprémFest nagyszínpadának elsősorban nemzetközi fellépőkre épülő és belépőjegyes koncertjei mellett legyen egy olyan ingyenes, mindenki számára elérhető, de ugyanúgy a minőség mellett elkötelezett minifesztivál is, ami körbeveszi a nagyszínpadi napokat, és azzal párhuzamosan nyújt élményt a látogatóknak. A Rozé, Rizling és Jazz Napok egy tíznapos gasztrokulturális rendezvény, ahol a 30 borász, 30 koncert szlogen jegyében kifejezetten a Balatoni Borrégió pincészetei lakják be az Óváros téri borfalut.

A július 5-étől 14-éig tartó, kilencedik Rozé, Rizling és Jazz Napokat beharangozó sajtótájékoztatón Mészáros Zoltán fesztiváligazgató ismét egy csomó újdonságról számolt be:

Megszűnt a főtámogatónk, a Kinizsi Bank, de Sövényházi Balázs, a Veszprém Megyei Agrárkamara igazgatója jelezte nekünk, hogy szívesen átvennék a rendezvény támogatását.

Veszprém megyében négy borrégió van, és egyrészt az agrárágazaton belül a szőlészek-borászok lobbiereje kiváló, másrészt ezek a szakemberek több lábon állnak: a szőlő- és bortermelés mellett éttermet, panziót működtetnek – mondta Sövényházi Balázs. – Jellemző rájuk a generációváltás, az innováció. Ezek miatt is fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk őket szélesebb körben, és ezért pályáztunk az agrárminisztériumnál.

Idén a Zwack Izabella Borház a rendezvény kiemelkedő szakmai partnere.

Proseccót és francia perzsőt is kóstolhat a rendezvények közönsége

Proseccót és francia perzsőt is kóstolhat a rendezvények közönsége

Egy buborékházzal jövünk a Rozé, Rizling és Jazz Napokra – vette át a szót Szitnyai Zalán, a borház képviselője. – A látogatók megkóstolhatják majd nálunk a Champagne Lanson-ház pezsgőit. Ez a ház a wimblendoni teniszversenyek főtámogatója, az ő pezsgőit szolgálják fel a Lufthansa-gépeken. Termékei a reimsi borvidék szőlőiből készülnek. A proseccókat az észak-olaszországi Ca’ Di Rajo birtokról hozzuk.

Zsandár Tamás, a rendezvény gasztronómiai „felelőse” elmondta, hogy idén is több, mint harminc borász nedűi jelennek meg az Óváros téren. A borászok és a kézműves termékeket árusítók csak száz százalékban lebomló eszközöket használnak, a téren pedig szelektív gyűjtőket helyeznek ki. Borász fogadóórákat is terveznek, amikor a borkedvelő közönség találkozhat egy-egy borásszal.

A VeszprémFest és a Rozé, Rizling és Jazz Napok borai: a Guden kisbirtok Guden vitéze (olaszrizling), a Homola kékrankos rozéja és Figuláék 2015-ös Cabernet Sauvignon-ja. Fotó: a szerző

A VeszprémFest és a Rozé, Rizling és Jazz Napok borai: a Guden kisbirtok Guden vitéze (olaszrizling), a Homola kékrankos rozéja és Figuláék 2015-ös Cabernet Sauvignon-ja. Fotó: a szerző

A rendezvény zenei és gasztronómiai részét is komolyan vesszük – hangsúlyozta Mészáros Zoltán. – Ezt az is bizonyítja, hogy az ingyenes rendezvényre 60 millió forintot költünk, mert fontosnak tartjuk a minőséget. Idén is csak magyar előadókat hallhatunk az Óváros téren, és ismét erős lesz a női vonal, a vokális jazz. Sok előadó a pályája elején van, és törekedtünk ara is, hogy helyi, környékbeli muzsikusoknak adjunk fellépési lehetőséget.

A Rozé, Rizling és Jazz Napokról minden információt megtalálnak ezen az oldalon.

Rajzpályázat

Berta Gábor díjnyertes rajza

Berta Gábor díjnyertes rajza

A sajtótájékoztató második felében átadták azoknak a fiatal alkotóknak az ajándékokat, akiknek a munkái idén is díszítik majd a Tűztornyot és a Városházát.

Városháza nyertesek

 • Beke Vivien 12 éves – Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola, Veszprém
 • Berta Gábor 14 éves – Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Veszprém
 • Gerstmár Anna 19 éves – Vetési Albert Gimnázium, Veszprém
 • Kertész Kincső Zsófia 5 éves – Szent Margit Katolikus Óvoda, Veszprém
 • Kiss Andor 14 éves – Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI, Veszprém
 • Ladányi Száva 10 éves – Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola, Veszprém
 • Rákos Kornél 10 éves – Dózsa György Általános Iskola, Veszprém
 • Simon Dorottya 13 éves – Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Veszprém
 • Szücs Júlia 11 éves – Padányi Bíró Márton Katolikus Iskola, Veszprém
 • Varga Júlianna 13 éves – Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola, Veszprém

Tűztorony nyertesek

 • Berta Gábor 14 éves – Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Veszprém Cserni Fanni 9 éves Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola, Veszprém
 • Elekes Anna Júlia 11 éves – Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Veszprém
 • Gerstmár Anna 19 éves – Vetési Albert Gimnázium, Veszprém
 • Illés Péter 9 éves – Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola, Veszprém
 • Kelemen Kitti 12 éves – Veszprémi Rózsa úti Általános Iskola, Veszprém
 • Kelemen Korina 9 éves – Dózsa György Általános Iskola, Veszprém
 • Kovács Kincső 9 éves – Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Veszprém
 • Nagy Virág Anna 14 éves – Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Veszprém
 • Nánai Sára 17 éves – Padányi Bíró Márton Katolikus Iskola, Veszprém

Hozzászólások

hozzászólás