Öntsünk tiszta vizet a pohárba!” címmel tartott sajtótájékoztatót hétfőn Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere, amely a sajtótájékoztatókon edződött újságírók meglepetésére nem a hagyományos módon zárult. Egyrészt, mert Némedi – nem adván lehetőséget kérdések feltevésére – elhagyta a termet, másrészt pedig mert Kész Zoltán független országgyűlési képviselő a helyére pattanva íziben válaszolt az elhangzottakra.

A két politikus szájából elhangzottak után egyetlen következtetést lehet levonni: egyelőre valószínűleg messze van még az az együttműködés, amelyet Kész Zoltán néhány órával korábbi sajtótájékoztatóján szorgalmazott. Nevezetesen, hogy a „veszprémiek érdekében” a kormánypárti képviselőkkel közösen üljenek tárgyalóasztalhoz, és találják ki, miként lehetne meggyőzni a kormányt, hogy vonja vissza legutóbbi döntését, amellyel elvette a közlekedésfejlesztés lehetőségét Veszprémtől.

Az együttműködés rögös útjai azonban egyre rögösebbek, mert Kész a néhány órával korábban tartott sajtótájékoztatóján ugyan együttműködésre szólította fel Porga Gyula polgármestert és Ovádi Péter „fideszes párttitkárt”, de azt is közölte, hogy „a Fidesz politikusai meglopják Veszprémet”. Majd kifejtette, a kormány döntése ékesen tanúskodik a helyi Fidesz-politikusok párton belüli gyatra lobbierejéről, és úgy tűnik, hogy Ovádi Péter működését megelégelve Orbán Viktor letett Veszprémről.

Nem csoda hát, hogy Némedi Lajos (előre leírt) beszédének szinte minden mondata Kész Zoltán képviselő általa sikertelennek értékelt pályafutásáról szólt. Elmondta, a veszprémi baloldal „bolsevik kommunista módszerekkel, suttogó propagandával” azt terjeszti róla, hogy közpénzből építette a házát, és ebbe az „aljas lejárató” hazugságáradatba szállt be az „álfüggetlen” Kész Zoltán is.

– Kijelentem, hogy Veszprémben nem építettem házat, egy ’97-ben vásárolt lakóházat újítottam fel családi összefogással, minden elvégzett munkáról számlával rendelkezem – mondta, és ezt követően megtudhattuk, hogy szerinte Kész Zoltán olyan szervezetben, alapítványokban tevékenykedik, olyan barátságokat ápol, amelyeket korrupciós botrányok szőnek át. A Szabad Piac Alapítványt „homályos adatait” emlegette, amelynek tiszteletbeli elnöke Kész Zoltán, alapítója pedig Somogyi Zoltán, az MDF egykori kampánytanácsadója, és amely alapítvány „államellenes és szélsőségesen liberális”. Sorolván a bűnöket előkerült a Somogyi nevéhez kötődő Political Capital, amely 2006 és 2010 között kapott szerinte százmilliós állami megbízásokat. Így kanyarodott el tíz évvel ezelőtti ügyekhez, hivatkozván a 888.hu és a secu.hu információira, sőt, 2003-ból származó ősbűnök is előkerültek a baloldali kormány idejéből, amikor szerinte a Political Capital és az NBH üzletelt, és „aktatáskákkal történő kifizetések történtek az éjszakában”. Kész Zoltának szögezte a kérdést, nem tartja-e aggályosnak Somogyi üzletelését? Majd beszólt neki, hogy „Gőgös Zoltán talicskájának tologatása helyett” kezdjen el dolgozni a választói érdekében.

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő Némedi helyére pattanva íziben válaszolt az elhangzottakra

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő Némedi helyére pattanva íziben válaszolt az elhangzottakra

Kész Zoltánnak ekkor lehetett elege, ugrásra készen várakozott, és miután Némedi befejezte, a helyére ugrott, és ott, a Fidesz-irodában, megtartotta aznapi második sajtótájékoztatóját. Megismételte a Némedi Lajoshoz korábban intézett három kérdését, amelyre ő és szerinte a veszprémi polgárok is választ várnak: folytat-e eljárást a rendőrség vagy a NAV nyomozóhatósága az alpolgármester ellen, kihallgatták-e az ISZSZ-nél történt gyanús próbatakarítások ügyében és van-e tudomása olyan hatósági eljárásról vagy nyomozásról, amely a vagyoni állapotát, házépítésének körülményeit vizsgálná?

Kifogásolta, hogy kérdéseire Némedi helyett a „pártapparátus” válaszolt közleményben, majd a saját parlamenti munkáját ismertette részletesen. Kiemelte az önkormányzatokkal való együttműködését, az általa felvetett közérdekű témakörök különböző szinteken történő megvitatását, előterjesztéseit, javaslatait, interpellációit, népszavazási indítványait stb. „De mit csinált a város az elmúlt egy-két évben?” – tette fel a költői kérdést, és már sorolta is az elvetélt terveket, a még meg nem valósított projekteket, sikertelen lobbizásokat, kitérve a visszavont kormányzati határozatokra is. „Pedig lenne pénz, csak kevesebbet kellene lopni!” – közölte álláspontját Kész Zoltán.

(A sajtótájékoztatóról készült videó itt tekinthető meg.)

Hozzászólások

hozzászólás