A veszprémi ellenzéki képviselők sajtótájékoztatón álltak ki amellett, hogy az önkormányzat saját cégei dolgozóival szemben ne alkalmazza az úgynevezett rabszolgatörvényt.

Sikeresen megvédtük a színházkertet a beépítéstől, most pedig, sok magyarországi önkormányzattal együtt, szeretnénk megvédeni a városi cégek alkalmazottait is a túlmunkától – kezdte Hartmann Ferenc MSZP-s képviselő. – Kezdeményezzük a következőt: a közgyűlés utasítsa a város önkormányzatának 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságainak vezető tisztségviselőit, hogy a hatályos törvény szerinti rendkívüli munkaidőn felül ne kössenek túlmunka elrendelésére irányuló megállapodást.

A kormány a rabszolgatörvény megszavazásával a multik és az oligarchák oldalára állt – folytatta Gerstmár Ferenc (LMP). – Az önkormányzat önkorrekciót kezdeményezhet ebben a kérdésben, ezért kérjük a fideszes képviselőket, támogassák ők is a javaslatunkat!

Ha egy társadalom, illetve egy gazdaság jól működik, márpedig a Fidesz–KDNP szerint Magyarországon jól működik, akkor abban a társadalomban a munkavállalóknak a nyolcórás munkaidő alatt meg kell kapniuk a megélhetésükhöz szükséges bért! – jelentette ki Forgóné Kelemen Judit (Jobbik). – A dolgozóknak szükségük van pihenésre, a családra fordítható időre és arra, hogy jusson erejük, idejük a közéleti kérdésekre is. Ha 2018 a családok éve volt, akkor 2019 legyen emberbarát év!

Csermák Zoltán (MSZP–DK–Együtt–PM–MLP–Lokálpatrióták) ismételten felkérte a Fidesz–KDNP képviselőit, hogy támogassák az ellenzéki javaslatot.

Január 4-e van: ideje, hogy a kormány és a fideszes többség is kijózanodjon – szólalt meg végül Katanics Sándor (DK). – Remélem, ez lesz az első kérdés, amelyben a kormány engedményt tesz!

Hartmann Ferenc a Veszprém Kukacnak elmondta, hogy december 28-án a kezdeményezésére egyeztetést folytattak a Veszprémben működő ellenzéki pártok (MSZP, Jobbik, DK, LMP, Párbeszéd, Momentum) és szakszervezetek, valamint a helyben politizáló civil szervezetek képviselői. A mostani képviselői kezdeményezés benyújtásában és támogatásában is akkor egyeztek meg. A rabszolgatörvény elleni helyi kezdeményezéseket, fellépéseket egyeztetik. Időközben csatlakozott hozzájuk a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is. További részletekről nem kívánt nyilatkozni a képviselő.

Hozzászólások

hozzászólás