További nyolc település hulladékát szállítják a királyszentistváni hulladéklerakóba, a véderdő pótlása elvégezve, továbbá a „biológiailag stabilizált frakció (ami a szag feltételezett forrása lehet) átmenetileg elszállításra kerül a telepről”, nem hivatalos értesüléseink szerint Inotára.

A királyszentistváni szeméttelepi bűztől évek óta szenvedő környékbeliek megnyugtatására közölhetjük, a különféle hatóságok tengernyi irata szerint tavaly a létesítmény a projektcéloknak megfelelően „a környezethasználati engedélyekben foglaltak” szerint működött.

Ki- és bejárások – sűrű bűzben

Készültek tanulmányok, beszámolók, voltak „rendszergazdálkodási” intézkedések, hatósági bejelentések, országgyűlési kérdések, (kirakat)bejárások, jogszabályi változások, vitafórum, fenntartási jelentések. A hivatalos álláspontok szerint immár tökéletesen működő észak-balatoni hulladékkezelő bűzös melléktermékeitől szenvedőket viszont az érdekli, tapasztalhatják-e végre életkörülményeik javulását, mire a melegebb időjárás beköszönt?

Veszteséges a szemét

Megkíséreljük a lehetetlent: rávilágítunk arra, jelenleg mi a helyzet. Miután a nemzeti kukaholding által meghatározott szolgáltatási díj „nem nyújt teljes körűen fedezetet az Észak-Balatoni Rendszerben közreműködő gazdasági társaságoknál felmerülő költségekre”, az elmúlt négy esztendőben „sem volt lehetősége” a szerződésekből eredő bérleti díjak kifizetésére, így a társulás költségeinek nagy részét a támogatási forrásból megszerzett vagyonából törlesztette, azaz „vagyonvesztés következett be”. Magyarán: veszteség.

A megoldás: rendszerszintű szemlélet

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) ajánlásának megfelelően a megoldás: „a rendszerszintű tulajdonosi szemlélet megjelenítése, valamint a közszolgáltatás ellátásában közreműködők számának csökkentése, amitől a költséghatékony gazdálkodást és egyben szolgáltatási díjnövekedést eredményező működést várhatunk.” Vagyis a díjakat növelni kell, a létszámot meg csökkenteni.

Plusz nyolc település

Az NHKV az Országos Hulladékkezelési Közszolgáltatási Tervre (OHKT) való hivatkozással tájékoztatta a Győr Nagytérségi Önkormányzati Hulladékgazdálkodási Társulást, hogy nyolc Veszprém megyei település „zárványként illeszkedik Észak-Balaton területébe, ennek megfelelően a győri társuláshoz tartozó Doba, Kisszőlős, Kup, Nóráp, Pápakovácsi, Somlójenő, Somlószőlős és Somlóvásárhely integrálódik”. Magyarán, ezentúl még több szemét érkezik a királyszentistváni lerakóba.

„Elszállításra került” irány Inota

A lakosság panaszaival kapcsolatosan a hatósági vizsgálatok (természetesen) „hiányosságot nem állapítottak meg”, viszont „cselekvési terv készítését írták elő”. Ennek megfelelően az ÉBH Nonprofit Kft. „megvalósította az előíráson túli depónia többlettakarást, és elvégezte a véderdő pótlási feladatokat is”. A „biológiailag stabilizált frakció (ami a szag feltételezett forrása lehet) átmenetileg elszállításra kerül a telepről”.

Majd nyáron kiderül, meghozza-e az eredményt a rendszerszintű szemlélet.

(Bő egy hete tartottak sajtótájékoztatót az észak-balatoni térség hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztéséről. Erről itt írtunk.)

Hozzászólások

hozzászólás