Funtek Frigyes A király beszéde és a Holt költők társasága után ismét a Petőfi Színházban rendez, ezúttal Bertold Brecht Kurázsi mama és gyermekei című darabját állítja színpadra Börcsök Enikő főszereplésével. Börcsök Enikő a Vígszínház társulatának tagja, Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Megkezdődtek a Kurázsi mama és gyermekei olvasópróbái a Petőfi Színházban. Kurázsi mama egyetlen célja az életben, hogy megmentse a gyermekeit, minden cselekedetét ez irányítja, amit 12 jelenetben, eklektikus jelmez, díszlet és zenei világban követhetnek végig a nézők.

Amikor Funtek Frigyesnek föltették a kérdést, miért szeretné megrendezni a Kurázsi mama és gyermekeit, a következőt válaszolta:

Mert félek… s egyre inkább félek. A háborútól, egy „harmincéves vallásháborútól”. És nem a vallás szó a félelem oka. Hisz azt a történészek megmagyarázzák majd, persze ha lesznek történészek … Félek saját magamtól, a generációmtól. A Kurázsi mamáktól, a katonáktól, s mindattól, amit tudunk a háborúkról. Ahogy a darabban, az életben is pontosan így történik: mindig a gyerekeink halnak meg. Igen, mi 60–70–80 évesek kitaláljuk, hogy miért és kivel kell háborúzni, s egymás gyerekeit feláldozzuk. Mint ahogy Kurázsi gyermekeit is föláldozzák, mindegyiket valamilyen másik igazság miatt. Hisz igazság is sokféle van! Az Isten adott életet mindannyiunknak, mert az a legnagyobb ajándék, amit kaphatunk. Az élet. Felelősséggel tartozunk érte… Van két generáció a darabban: az egyik Kurázsi és a többiek, a másik gyermekei(nk)… Ebben az „új harmincéves háborúban”, egy eklektikus jelmez, díszlet és zenei világban él és hal meg egy generáció, a gyerekeink…! Gondolom én most.

Szeretnék bátor lenni a darab kapcsán, nem szabad lebeszélni magam a történet őrületéről. Legyetek bátrabbak mint én, bátor színészek – kérte a szereplőket a rendező az első olvasópróbán.

Bemutató február 9-én.

Hozzászólások

hozzászólás