Az operett koronázatlan királyának emléke előtt tisztelegve első alkalommal rendezik meg Veszprémben a Rátonyi Róbert Operettfesztivált, amelynek programjaira négy napon át várják az érdeklődőket a színházkertben és a Veszprémi Petőfi Színházban június 21-e és 24-e között.

A rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón Oberfrank Pál színidirektor felidézte, hogy Rátonyi Róbert Veszprémben fejezte be művészi pályafutását. A művész négy előadást rendezett nálunk, megalapozva a műfaj rangját városunkban is. A fesztiválnak – mondta – gyorsan országos híre kelt, az esti előadásokra már csak korlátozottan lehet jegyet kapni. Rátonyi Hajnalka és ifjabb Rátonyi Róbert meghatottan köszönte meg, hogy édesapjukra, aki nagyon boldog volt itt, huszonhat évvel a halála után is szeretettel gondolnak Veszprémben. A város, a színház, a kollégák bearanyozták az utolsó éveit, és talán meg is hosszabbították kicsit az életét. Vándorfi László igazgatta akkoriban a társulatot, ő is jelen volt a sajtótájékoztatón. Összeölelkezésük Rátonyi Hajnalkával beszédesebb volt minden szónál.

Brányi Mária alpolgármester nagy lehetőséget lát a fesztiválban, és kíváncsian várja, miként sikerül a tartalmas, gazdag programkínálattal megszólítani a veszprémieket, lévén, hogy az operett nem igazán a mai kor műfaja. Ovádi Péter országgyűlési képviselő a rendezvény családbarát jellegét emelte ki, hiszen a négy napon át zajló szabadtéri programok és előadások a legkisebbektől a nagyszülőkig mindenki számára élménydús kikapcsolódást ígérnek. Keller János, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, hogy valóban szeretnének minden korosztályt bevonni a közös ünneplésbe. A programok már 21-én délután két órakor elkezdődnek a színházkertben vásárral, bohócokkal, bábszínházzal. Délután öt órakor látványos nyitóceremóniával veszi kezdetét a fesztivál, a primadonna lovashintón, a bonviván lovon érkezik majd a színház elé. Este fél nyolctól Bor, mámor, szerelem címmel szabadtéri előadás lesz, majd operettdallamok csendülnek fel. Pénteken, szombaton és vasárnap délelőtt tíz órától egészen az éjszakába nyúlóan nonstop zajlanak a szabadtéri programok, mesével, tánccal, játékkal és sok zenével.

Ifj. Rátonyi Róbert, Rátonyi Hajnalka és Vándorfi László

Ifj. Rátonyi Róbert, Rátonyi Hajnalka és Vándorfi László

A sajtótájékoztató Nemhala György író, zenei szakíró rövid történeti visszatekintésével ért véget, majd Rátonyi Hajnalka megnyitotta a színház előcsarnokában a Rátonyi-emlékkiállítást.

 

Hozzászólások

hozzászólás