Porga Gyula, Veszprém polgármestere közleményt adott ki, amelyben a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet utáni költségvetés-módosításról tájékoztatja a város lakosságát.

Kedves Veszprémiek!

A koronavírus járvány gyakorlatilag minden tervünket felülírta, legyen szó a programokról, vagy a költségvetési sorainkról. Az év elején tervezett és fontosnak gondolt tételek azonnali újragondolást igényeltek, amikor megkezdődött a vírus elleni védekezés, és sorra zártak be intézményeink. Láthattuk, hogy ebben a helyzetben a vírus elleni védekezést előtérbe helyezve új fontossági sorrendet kell felállítanunk.

A koronavírus okozta gazdasági nehézségekkel egyelőre nehéz pontosan számolni.

Áprilisban már szembesültünk a parkolási, a gépjárműadó és az intézményi bevételek csökkenésével. Most, hogy az élet lassan visszaáll a korábbi kerékvágásba, ismét a költségvetés módosítására van szükség. Az iparűzési adó várhatóan 400 millió forint, az idegenforgalmi adó 45 millió forint bevételkiesést jelent az idei évre. Jelen pillanatban ezekkel számolhatunk, és ezekre a kiesésekre kell reagálnunk mielőbb.

További kiadást jelentett, hogy kedvező hitelfeltételekkel támogatást adtunk a bajba került vállalkozásoknak a Helyi Vállalkozásokat Támogató Közalapítványon keresztül a munkaerő-megtartásra, vagy a fennmaradáshoz szükséges átalakításra. Az önkormányzati támogatások köre kiegészült a krízistámogatással is, de a civil és sportegyesületeket is támogattuk: nyári táboraik szervezését segítettük anyagilag, és pluszköltséget jelentett a védekezésre szánt maszkok, fertőtlenítők beszerzése is.

A nehéz helyzetben fájdalmas döntéseket kellett meghoznunk annak érdekében, hogy a költségvetés egyensúlyba kerüljön. Átcsoportosításokra és megvonásokra is szükség volt, beleértve a kisebb fejlesztések, felújítások, sport- és civil támogatások körét, az intézményi működési kiadásokat is. Az intézményeink számára is egy fegyelmezettebb, takarékosabb, feszesebb gazdálkodást irányoztunk elő.

Ugyanakkor külön figyeltünk arra, hogy a szociális szféra dolgozóinak jutalmazása ne maradjon el a rendkívüli helyzetben sem. Nem lehetünk elég hálásak az elmúlt hónapokban tanúsított helytállásért, ezért munkájuk elismeréseként 20 millió forinttal támogatjuk a szociális dolgozókat.

Veszprém, 2020. 06. 23.

Porga Gyula

Hozzászólások

hozzászólás