Dragomán György József Attila-díjas íróval Kilián László szerkesztő beszélget a Művészetek Háza Veszprém/Dubniczay-palotában (Vár u. 29.) február 6-án, csütörtökön 18 órától.

A Művészetek Háza Veszprém immár ötödik évadját rendezi meg az Olvasólámpa irodalmi programsorozatnak, amelyben közvetlenül magának az irodalmi műnek jut a főszerep. Ez már magában is kuriózum, minthogy a lehető legkevesebb dialógus, beszélgetés jellemzi a programokat. A meghívott szerző a közönséggel abban az értelemben kerül kapcsolatba, hogy művét, műveit, művének egyes részleteit maga a szerző olvassa fel. Az irodalmi rendezvényen ekként közvetlenül maga a mű hathat!

Kiindulópontunk az, hogy a szerző tudhat legtöbbet az adott versről, kisprózáról, regényről, ezért a közönség megértését éppen azzal segíti, ahogyan felolvassa a szöveget, értelmezőn hangsúlyoz, tart szünetet, alkalmazza a dinamikai elemeket.

Tapasztalatunk, hogy folyamatos felolvasással – még a legjobb dramatikai felépítéssel – sem lehet a hallgatóság figyelmét megtartani, ezért nyilván rövidke beszélgetésekkel, vetítésekkel, zenével lazítjuk ugyan az adott programot, mégis az esemény időtartamának legalább nyolcvan százalékát a mű szerző által közvetített befogadása tölti ki.

Hozzászólások

hozzászólás