Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő és Bán Mihály, a Pedagógusok Szakszervezete Veszprém járási titkára közös sajtótájékoztatót tartott ma a városháza előtt. Gerstmár Ferenc Ikotity Istvánnak, az LMP országgyűlési képviselőjének az emberi erőforrás miniszterhez augusztus végén intézett írásbeli kérdését idézte: Hol vannak a tankerületi tanácsok és milyen szerepük lesz benne a szakszervezeteknek?

A tanácsoknak a vonatkozó kormányrendelet szerint már idén január elsejétől működniük kellene. Miért van a kormány mulasztásban, és igaz-e a hír, hogy ha mégis megalakulnak valamikor, a szakszervezeteket kihagyják belőle – sorolta a képviselő a további felvetéseket, amelyekre a tárca államtitkárától csak panelválaszokat kaptak. Azt azonban az államtitkár egyértelműen kijelentette, hogy a tankerületi tanácsok nem látnak el érdekvédelmi feladatokat, így a szakszervezetek bevonása „nem elengedhetetlen”.

Gerstmár Ferenc emlékeztetett rá, hogy a városi közgyűlésben már négy évvel ezelőtt kezdeményezte a helyi oktatási kerekasztal létrehozását, mivel az oktatást helyi közügynek tekinti. Erre azóta sem került sor. Úgy véli, a hozzáállás kormányzati szinten is hasonló, hiszen a tankerületi tanácsok olyan formális szervezetként működnének – feltéve, hogy létrejönnek egyáltalán –, amelyekben a kritikai észrevételeknek nincs helye. Az LMP ezt szeretné megakadályozni, ha már az iskolák államosítását nem sikerült, hogy a helyi igények és érdekek ténylegesen érvényesülhessenek.

Bán Mihály hozzátette, a Pedagógusok Szakszervezete a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 2013-as megalakulása óta folyamatosan jelzi a problémákat. Ennek ellenére a döntési jogosítványok és a beavatkozási lehetőségek egyre messzebbre kerülnek a pedagógusoktól és azoktól is, akiknek a gyerekei az iskolákba járnak. A tankerületi tanácsok enyhíthetnék a központosítás következményeit, de aggodalomra ad okot, hogy míg a tervezetben igen, a rendelet jelenlegi szövegében már nem szerepelnek a reprezentatív szakszervezetek.

Hozzászólások

hozzászólás